Αυτοέκδοση, μυθιστόρημα, σ.σ. 470, Δράμα 2024

Του κ. Γ. Κ. Χατζόπουλου

τ. Λυκειάρχη

Υποστηρίζουν κάποιοι ότι η μελέτη ενός βιβλίου ανοίγει ένα νέο παράθυρο στη ζωή και δεν έχουν άδικο.

Αυτή την αρχή ασπάζεται η ταπεινότητά μου ως εκπρόσωπος της Ε.Δ.Μ. για αυτό και θα επιχειρήσω να αναφερθώ στο φρεσκοτυπωμένο βιβλίο της αγαπητής μου μαθήτριας Ρένας Τριανταφυλλίδου χωρίς τη διάθεση να καύσω άφθονο λιβάνι.

Πρόκειται για πόνημα, που ξεδιπλώνει αβίαστα αρετές, όπως το ευανάγνωστο, την πειθαρχία στη δομή πνευματικών δημιουργημάτων, τα οποία διευρύνουν τον τρόπο σκέψης και καλλιεργούν την ορθή κοινωνικότητα.

Πέρα από τον άριστο αφηγηματικό του χαρακτήρα το μυθιστόρημα πλάθει προσωπικότητες σκεπτόμενες με ρεαλισμό χωρίς να εγκαταλείπεται η ορθή διάπλαση ευγενών συναισθημάτων.

Ακόμη η όλη δομή του πονήματος διακρίνεται για την παρουσίαση χαρακτήρων συμπαθών στον αναγνώστη, ενώ η ροή του καθιστά αχρείαστο τον σελιδοδείκτη.

Στις αρετές του συγκαταλέγονται και η παρουσία διαλόγου ζωντανού, που ενισχύει τη διάθεση του αναγνώστη να θέσει στο περιθώριο την ανία και ακόμη διευκολύνει τον πειρασμό για τη θεατροποίησή του.

Στους διαλόγους οι ήρωες κινούνται με άνεση κερδίζοντας τη συμπάθεια του αναγνώστη προς την ηρωίδα Αιλία ή την αντιπάθεια προς τον Φίλιππο Ιωάννου, που δεν διατίθεται να απαλλαγεί από τον σωβινισμό.

Οίκτο γεννά στην ψυχή του αναγνώστη και προς τον Έρικ Μάγερ, που  πληρώνει χωρίς να φταίει την αναλγησία του παππού της ηρωίδας Αιλία, παρά τις αγνές αρετές του να ξεδιπλώνει άπλετα τον ψυχικό του κόσμο, αποτελώντας θετικό παράδειγμα μίμησης, δομώντας μια οικογένεια ευάρμοστη και ευσταλή οδηγό για μια ευνομούμενη κοινωνική ζωή.

Δεν προτίθεμαι να σας καταπονήσω με εκτενή αναφορά στο πολυσέλιδο πόνημα της λειτουργούσας, με ευστοχία στο ιερό τέμενος της γραφίδας. Η πλοήγηση στις σελίδες του επαφίεται στη δική σας διάθεση.

Εκ μέρους της Ε.Δ.Μ. με σεμνότητα ευχόμεθα ολόψυχα, στο εκλεκτό της μέλος, την ακώλυτη και συχνή είσοδό της στο παλλάδιο του ελληνικού Παρνασσού κρατώντας στητή κι ολόρθη τη γραφίδα της κόντρα στους αέριδες, που παρεμποδίζουν την ομαλή πλοήγηση του πνεύματος στο τρικυμιώδες νοερό πέλαγος.

Καλοτάξιδο λοιπόν το νοερό πνευματικό τέκνο και να το εναγκαλισθούμε με υική στοργή.