Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA» το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε διημερίδα με θέμα «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης: Δημιουργώντας Περιβάλλοντα Ένταξης και Υποστήριξης».

Στη Δράμα βρίσκονται σε λειτουργία τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οι οποίες φιλοξενούν 18 ωφελούμενους. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ. κ. Αναστασία Τζαμπαζλή, «εδώ και 4,5 χρόνια περίπου λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στον Άγιο Σάββα, στη Δράμα, σε ένα πρόγραμμα που είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί εδώ και περίπου ένα χρόνο ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια. άρα, λοιπόν, έχουμε 18 άτομα, τα οποία διαβιούν στα σπίτια και το προσωπικό, το οποίο είναι μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ».

Μέσα από την εκδήλωση, όπως εξήγησε η κ. Τζαμπαζλή, αναδείχτηκαν «θέματα που απασχολούν ΑμεΑ, όπως είναι η σεξουαλικότητα των ατόμων, το οποίο είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ και τους γονείς και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα άτομα, γιατί δεν έχουν καμία διαφορά ως προς αυτό το κομμάτι». Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τις εργασίες της διημερίδας αφορούσε την προστατευμένη εργασία, δηλαδή, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Κέντρου, «την εργασία κάτω από επίβλεψη σε άτομα που είναι λειτουργικά, που είτε είναι στο φάσμα του αυτισμού, είτε έχουν κάποια άλλη αναπηρία. Θα πρέπει αυτά τα άτομα να ενταχθούν στην κοινωνία και το καλύτερο δυνατό για αυτά τα άτομα, ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι βελτίωσης, είναι η εξωστρέφεια και η ενασχόλησή τους με πράγματα τα οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ, υπεύθυνη για τις δομές της Δράμας κ. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, μιλώντας για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σημείωσε: «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια, γιατί διασφαλίζουμε μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ανανεώθηκε για μια ακόμη τριετία, τρεις στέγες, η καθεμία εκ των οποίων φιλοξενεί έξι άτομα, να παρέχουμε πλήρη κάλυψη και υποστήριξη, έχοντας μια φυσιολογική και με πολύ ποιότητα ζωή. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αλήθεια πολλά παραπάνω πράγματα από ότι έχει ένα παιδί μέσα στην οικογένειά του, θεραπευτική ιππασία, συμμετοχή σε εικαστικά, δραστηριότητες που δεν μπορεί να τις σηκώσει η οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας. Αυτά τα παιδιά έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Η κ. Χατζηδημητρίου υπογράμμισε ότι στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση και πρόσθεσε: «Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι το βήμα για αποϊδρυματοποίηση. Αφορούν το κομμάτι της συμπερίληψης με την καλύτερη δυνατή συνθήκη. Η διαφορά της συμπερίληψης με την ενσωμάτωση είναι ότι συμπερίληψη σημαίνει ότι με αποδέχεται αυτή η κοινωνία έτσι όπως είμαι, ενσωμάτωση σημαίνει ότι με παίρνει και με βάζει να προσαρμοστώ στα δικά της καλούπια. Δουλεύουμε σοβαρά, μας νοιάζει, προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο και εισπράττουμε και την ικανοποίηση των δικαστικών συμπαραστατών και των γονέων τόσο στα παιδιά που έρχονται στην κατάρτιση όσο και στα παιδιά διαβιούν στις στέγες».

«Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι το σπίτι τους»

Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν και ο κ. Βασίλης Στάμος, αδελφός της 45χρόνης Αγγελικής, η οποία έχει σύνδρομο Down και ζει στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Δράμας. Ο κ. Στάμος περιέγραψε, σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., τη δική του εμπειρία από τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και κυρίως πόσο έχει βοηθηθεί η αδερφή του. Όπως είπε, η μητέρα του είχε κάποια προβλήματα υγείας και ξαφνικά βρέθηκε στο νοσοκομείο και έτσι η αδερφή του ήταν μόνη της. Ο κ. Στάμος πρόσθεσε ότι η αδερφή του πήγαινε στο Ειδικό Σχολείο Καβάλας, οι άνθρωποι του οποίου τον βοήθησαν να έρθει σε επαφή με τη δομή της Δράμας.

Ακόμη, ο κ. Στάμος υπογράμμισε ότι «είμαι ο πιο ευχαριστημένος άνθρωπος και ο πιο τυχερός, γιατί ποτέ δεν πίστευα ότι θα υπήρχε ένας τέτοιος χώρος που θα μπορούσε να πάρει κάποια άτομα με ειδικές ανάγκες». «Όταν μπήκα σε αυτή τη διαδικασία και είδα ότι υπάρχει ένας τέτοιος χώρος, ήρθα με κάποιες αμφιβολίες και επιφυλάξεις, αλλά ο σκοπός ήταν να βοηθήσω την αδερφή μου και κατ’ επέκταση να βοηθήσω και τη δική μου οικογένεια», ανέφερε κ. Στάμος και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα ήταν στην πορεία, τώρα που είναι δύο χρόνια εδώ, η Αγγέλα έχει αλλάξει χαρακτήρα, έχει αλλάξει λειτουργία και άρχισε να γίνεται ένα παιδί με σύνδρομο Down που αποκτά κανονικές λειτουργίες ενός ατόμου που μπορεί να εξυπηρετήσει και τον εαυτό του, πράγμα που δεν μπορούσε να το κάνει πιο μπροστά. Έκανα τόσο πολύ μεγάλη δουλειά, που αν το πω σε κάποιον, δεν το πιστεύει. Με ρωτάνε κάποιοι συγγενείς, φίλοι και η μητέρα μου που είναι πια σε προχωρημένη άνοια, με ρωτάει “πού είναι η Αγγελική” και λέω “είναι στο σπίτι της”. Έχει κάνει το δικό της σπίτι. Αυτό είναι οι ΣΥΔ. Είναι το σπίτι τους. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Να δώσουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτά τα παιδιά έχουν μια θέση. Φτάσαμε σήμερα εγώ να είμαι πραγματικά ευχαριστημένος και σας το λέω ειλικρινά. Είναι αυτό που έχω βιώσει όλο αυτό το διάστημα, η βοήθεια των κοριτσιών και της δομής, με αποτέλεσμα η αδερφή μου να έχει ανέβει σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο».