Ο Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, την επιστολή του Δημάρχου Προσοτσάνης Θεόδωρου Αθανασιάδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων(ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis». Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια σχετικής απόφασης-ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης αλλά και άλλων επιστολών με παρόμοια αιτήματα που έχουν αποστείλει προς τον Υπουργό, όλοι οι δήμαρχοι της γειτονικής Π.Ε Σερρών.

Στην επιστολή του Δημάρχου Προσοτσάνης, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ότι «οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του ηλίανθου, όπου σε πολλές των περιπτώσεων η συγκομιδή ήταν ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μια εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας του αγροτικού τομέα».

Με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία, ο Δήμαρχος ζητά άμεσα την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων(ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο Βουλευτής με την Αναφορά ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωση για τις δικές του ενέργειες σχετικά με τα αιτήματα του Δημάρχου Προσοτσάνης αλλά και Δημάρχων των γειτονικών περιοχών της Π.Ε Σερρών.