Επερώτηση «για τις επιπτώσεις της επέλασης των ΑΠΕ στη Μικρόπολη Δράμας» κατέθεσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Η επερώτηση έχει ως εξής:
Οι κάτοικοι στη Μικρόπολη Δράμας δίκαια διαμαρτύρονται και αγωνίζονται ενάντια στην επέλαση των ομίλων των ΑΠΕ στην περιοχή τους.
Ήδη υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση από την αλλαγή χρήσης τεράστιας έκτασης προς οικονομικό όφελος ιδιωτικής εταιρείας από ημιορεινό χορτολίβαδο σε βιομηχανικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει επιφέρει μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων. Οδήγησε σε δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και έπληξε άμεσα τους γεωργοκτηνοτρόφους των τοπικών κοινοτήτων.
Σήμερα νέες ιδιωτικές εταιρείες συστημάτων ΑΠΕ έχουν εισηγηθεί στη ΡΑΕ για λήψη σχετικών αδειοδοτήσεων και βαδίζουν σταδιακά στην υποβολή μελετών για απόκτηση αδειών εγκατάστασης μεγάλου Αιολικού Πεδίου στο δυτικό Μενοίκιο στα όρια της Τ.Κ. Μικρόπολης με τον Ν. Σερρών εντός της Προστατευόμενης NATURA 2000 περιοχής «Κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου».
Άλλη ιδιωτική εταιρεία έχει ήδη καταθέσει πρόταση για δέσμευση ολόκληρου το οροπεδίου της Καλλίπολης στη νότια πλευρά εντός των διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Μικρόπολης. Το οροπέδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων ακριβώς στην κορυφή του σημαντικού για την περιοχή αισθητικού Δάσους με τις «Αιωνόβιες Καστανιές» εντός της Προστατευόμενης, NATURA 2000 περιοχής, με την ονομασία «Κορυφές Μενοικίου Όρους».
Η άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ σύμφωνα με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Συγκεκριμένα:
-O ενεργός αγροτικός πληθυσμός οδηγείται με ακρίβεια σε ολοκληρωτικό αφανισμό αφού προοδευτικά θα περιοριστεί η έκταση της καλλιεργούμενης γης και της εκτατικής εκμετάλλευσης της κτηνοτροφίας στον ορεινό όγκο του Μενοικίου όρους.
-Τα δάση με τα πλατύφυλλα δασικά είδη της καστανιάς, της οξιάς, του κέδρου κλπ. θα περιορίσουν δραματικά την έκτασή τους, θα χάσουν την αισθητική τους αξία και παράλληλα θα υποβαθμιστούν δασοκομικά. Οι απώλειες θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση των δασών θα αποτελέσει ακόμη ένα επιβαρυντικό στοιχείο για τη συνέχεια της επιβίωσης στην περιοχή.
-Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για δασικές πυρκαγιές λόγω της επικείμενης αλλαγής του μικροκλίματος της περιοχής.
-Αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρχουν και στην πανίδα της περιοχής αφού σήμερα το οροπέδιο αποτελεί καταφύγιο μεγάλου αριθμού άγριων αλόγων που διαβιούν σε αγέλες (300 άλογα) εδώ και αιώνες και συνυπάρχουν με τα κτηνοτροφικά κοπάδια στην θέση αυτή. Είναι επίσης σημαντική η μόνιμη παρουσία των άγριων θηλαστικών όπως της αρκούδας, των αγριόχοιρων, των λαγών κλπ.
-Κινδυνεύει παράλληλα και η μελισσοκομική δραστηριότητα αφού το οροπέδιο σήμερα αποτελεί ένα τεράστιο βοτανικό πάρκο και ταυτόχρονα τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του ευνοούν την παρουσία άγριων λουλουδιών, βοτάνων και πλήθος φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες.
-Επιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν και στο υδρογραφικό δίκτυο των οικισμών που τους τροφοδοτεί με πόσιμο νερό.
-Οι αγωγοί μεταφοράς μέσης και υψηλής ηλ. Ενέργειας – τάσης, θα δημιουργήσουν ζώνες μη ιονίζουσας ακτινοβολίας επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων και των έμβιων όντων.
-Η εγκατάσταση 100 περίπου ανεμογεννητριών στην κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου στα δυτικά όρια του Ν. Δράμας με τον Ν. Σερρών θα αποτελέσουν ένα τεράστιο μηχανικό φράγμα απέναντι στην φυσική ροή των ανέμων και των βροχοπτώσεων, θα επιταχύνουν την ερημοποίηση, θα μεταβάλλουν το μικροκλίμα και θα καταστρέψουν το περιβάλλον και τις γεωργικές παραγωγές.
-Η μείωση της συνολικής επιφάνειας των δασών θα επιτείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα, τις καταπτώσεις των εδαφών και τις διαβρώσεις.
Οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από εύλογες, αφού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η επέλαση των ΑΠΕ έχει οδηγήσει σε παρόμοιες δραματικές επιπτώσεις και αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις και οι αγώνες του λαού της, αυτές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες.
Όλα τα τελευταία χρόνια η μία περιφερειακή αρχή μετά την άλλη υλοποιούν στο ακέραιο τη στρατηγική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την «πράσινη μετάβαση». Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία όλων των άλλων παρατάξεων στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.
Η περιοχή μας κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες σε όλη την χώρα στις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστική η επέλαση ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την οροσειρά της Ροδόπης, ακόμα και σε περιοχές υποτίθεται «προστατευόμενες», όπως και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμα και σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Τώρα προχωρούν οι σχεδιασμοί για θαλάσσια αιολικά πάρκα ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη με σοβαρές επιπτώσεις στο Θρακικό πέλαγος, επιπρόσθετες αυτών που ήδη υφίστανται οι αλιείς και συνολικά ο λαός της περιοχής από τη λειτουργία του FSRU.
Αυτές όμως οι «εμβληματικές» επενδύσεις έφεραν μόνο αρνητικές επιπτώσεις στο λαό και το περιβάλλον, ενώ τα περιβόητα «αντισταθμιστικά οφέλη» αποδείχθηκαν «τυράκι στη φάκα», όπως θα αποδειχτούν και τα υποτιθέμενα οφέλη από την ενεργειακή κοινότητα αφού η ιδιοκατανάλωση της ενέργειας από ΑΠΕ και η όποια μείωση στο κόστος ενέργειας των δήμων και της περιφέρειας δεν θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των εργατικών – λαϊκών οικογενειών με μείωση δημοτικών τελών, με βελτίωση των υπηρεσιών. Ότι εξοικονομηθεί πάλι θα πάει στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι θέσεις εργασίας που υπόσχονταν κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση είναι μετρημένες σε μερικές δεκάδες στη φάση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, η ενέργεια παραμένει ένα πανάκριβο εμπόρευμα σε μια περιοχή που συνεχίζει να κατέχει τα πρωτεία ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της ΕΕ στην ενεργειακή φτώχεια.
Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Περιφέρεια:
- Για να μην προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις των νέων επενδύσεων των ΑΠΕ στην Μικρόπολη Δράμας;
- Για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από τις ήδη υπάρχουσες;
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Κλάδης Διονύσης