Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη αναφέρονται τα εξής:

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη προς το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σχετικά με την καταβολή οφειλόμενων ποσών σε δικαιούχους υπαλλήλους του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για 21 εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένουν να πληρωθούν για υπερωριακή εργασία που παρείχαν κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες, πριν από 11 χρόνια, το 2013. Μάλιστα, παραμένουν ακόμη απλήρωτοι, παρόλο που έχει υπάρξει και σχετική δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει.

Μόλις ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο κ. Νικολαΐδης προχώρησε στην άσκηση σχετικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής και επιπλέον ήταν σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ασκώντας πίεση για την επίλυση του ζητήματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης προχώρησε σε κατάθεση ερώτησης τον περασμένο Ιούλιο και στη συνέχεια κατέθεσε και νέα ερώτηση στις 13 Σεπτεμβρίου, για να λάβει την απάντηση από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη ότι «εντός της επερχόμενης εβδομάδας θα μεταφερθούν οι αναγκαίες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου προς το Κέντρο, προκειμένου να καταβληθεί στο σύνολό της η αποζημίωση προς τους δικαιούχους υπαλλήλους». Με την παρέλευση ενός μήνα και καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα ποσά, ο κ. Νικολαΐδης επανήλθε με νέα επίκαιρη ερώτησή του, η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Νικολαΐδης, «οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν πάνω από δέκα χρόνια την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεών τους, για τις οποίες η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση, αφενός είναι μη συμμόρφωση σε απόφαση δικαστηρίου, και αφετέρου προκαλεί αίσθημα έντονης αδικίας και απαξίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους». Μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις δικαστικής απόφασης για οφειλές πολίτη προς το δημόσιο και της αντίθετης περίπτωσης, όπως συμβαίνει με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το κράτος να συμμορφωθεί με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου.

Στην απάντησή της, η Υπουργός κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι «έχει δρομολογηθεί η μεταφορά του ποσού στο Κέντρο Πρόνοιας, οπότε και η καταβολή των αποζημιώσεων είναι θέμα ημερών», προσθέτοντας ότι έχει εγκριθεί η σχετική δαπάνη.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Η καταβολή των οφειλόμενων ποσών στους εργαζόμενους του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα αφορά και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του ίδιου του κράτους. Είναι πραγματικά λυπηρό συμπολίτες μας να αναμένουν εδώ και 11 χρόνια να λάβουν ποσά που τους οφείλονται για εργασία που έχουν παράσχει και αυτό να μην έχει συμβεί ακόμη και μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης που τους δικαιώνει.

Από την πλευρά μου, προσπάθησα, στο μέτρο του δυνατού, να συμβάλλω στο αίσιο αποτέλεσμα της διεκδίκησης και μετά τη νέα δέσμευση της κυρίας Υπουργού αναμένουμε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά. Σε κάθε περίπτωση παραμένω σε επαφή με τους εργαζόμενους για να υπάρξει και νέα παρέμβαση, εφόσον χρειαστεί. Η επίλυση τοπικών ζητημάτων απαιτεί συνεχή ενασχόληση, μεθοδικότητα δράσεων και σθεναρή διεκδίκηση».