Επερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κατέθεσε η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία».

Η επερώτηση έχει ως εξής:

κύριε Περιφερειάρχη,

Η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για τη γρήγορη διακομιδή ασθενών από τον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο στα επείγοντα του νοσοκομείου. Ωστόσο, το έργο παραμένει στάσιμο λόγω διαφωνιών που έχουν ανακύψει, ειδικά από την πλευρά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), με αποτέλεσμα η ολοκλήρωσή του να καθυστερεί, και ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

  1. Το έργο είχε ολοκληρωθεί κατά 99% το 2022, και το μόνο που απομένει είναι η σύνδεση του κόμβου με τον υφιστάμενο δρόμο, ο οποίος διέρχεται μέσα από την πανεπιστημιούπολη.
  2. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. ολοκλήρωσε τις υποδομές που της αναλογούσαν, αλλά η ευθύνη για την τελική φάση ανήκει στην Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο.
  3. Το ΔΠΘ εξέφρασε την αντίθεσή του στη διέλευση ασθενοφόρων μέσα από τον χώρο του πανεπιστημίου, επικαλούμενο κινδύνους για τους φοιτητές. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι:

-Το έργο πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και διπλής κατεύθυνσης, εξυπηρετώντας όχι μόνο τα ασθενοφόρα αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, στο πανεπιστήμιο και φυσικά όλους τους πολίτες.

-Δεν μπορεί να εξασφαλίζεται επαρκής ασφάλεια για πεζούς και οχήματα εντός της πανεπιστημιούπολης.

-Πρέπει να αναγνωριστεί ως πλήρης κόμβος στον σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει.

  1. Το ΔΠΘ πρότεινε δύο εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή ενός περιφερειακού δρόμου γύρω από την πανεπιστημιούπολη. Ωστόσο, η Περιφέρεια απορρίπτει την πρόταση, θεωρώντας ότι θα καθυστερήσει το έργο τουλάχιστον δύο χρόνια και θα έχει μεγάλο κόστος.

Το έργο αυτό είναι καίριας σημασίας, καθώς η άμεση πρόσβαση στο ΠΓΝΑ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται λόγω αυτών των διαφωνιών έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου χρόνου για τους ασθενείς που χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Περιφέρεια για να διευθετήσει τη διαφωνία με το ΔΠΘ, ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου;
  2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το ΠΓΝΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις του ΔΠΘ;
  3. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται, στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση της περιφερειακής οδού;
  4. Σε περίπτωση αδιεξόδου, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Περιφέρεια για να διασφαλίσει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία;

Για την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Ηλιόπουλος Στέργιος