ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Όλη η Δράμα μια γροθιά. Γιατί η Υγεία μας ενώνει. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Προφανώς. Μόνο που αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί πράγματι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να διεκδικήσουμε λύσεις. Ιδιαίτερα στα μεγάλα, τα ουσιώδη, που μας αφορούν όλους.

Μόνο που αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Πάντα κάποιοι θέλουν να τα αναδείξουν. Για να επιλυθούν επιτέλους. Και πάντα κάποιοι θέλουν να τα υποβαθμίσουν. Ή και να τα κουκουλώσουν. Γιατί έχουν ευθύνες. Και να διχάσουν όσους τα αναδεικνύουν. Και διεκδικούν λύσεις.

Και όσον αφορά τις εκάστοτε Κυβερνήσεις είναι λογικό και αναμενόμενο. Όσον αφορά όμως τοπικούς άρχοντες, παράγοντες και πολίτες; Προξενεί θλίψη.

Δεν είναι προφανώς όλοι έτσι. Στις αρχές του 2003 επισκέφθηκα τον τότε Νομάρχη Κώστα Ευμοιρίδη, τον τότε Δήμαρχο Μαργαρίτη Τζίμα, τον τότε Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χρήστο Βασιλειάδη. Όλοι τους στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Κι εγώ Γραμματέας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και εκπρόσωπος του Κοινωνικού Φόρουμ και της Οικολογικής Κίνησης Δράμας. Τους ζήτησα να συνδιοργανώσουμε οι 5 φορείς (Νομαρχία, Δήμος, ΕΥΚ, Κοινωνικό Φόρουμ και Οικολογική Κίνηση) συλλαλητήριο υπέρ της Ειρήνης. Όπως θα γίνονταν σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα. Δεν εξέφρασαν επιφυλάξεις. Στήριξαν. Συμμετείχαν. Ήταν παρόντες. Χαιρέτισαν. Η πλατεία Ελευθερίας ήταν κατάμεστη. Βούλιαξε από μαθητόκοσμο. Και χιλιάδες άλλους Δραμινούς. Ήταν μια μεγαλειώδης μέρα. Κάναμε κάτι σημαντικό. Για το πανανθρώπινο αγαθό της Ειρήνης.

Ως ενεργός Δραμινός πολίτης. Ως Νομικός Σύμβουλος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου μας. Ως Δικηγόρος που έχω χειριστεί υποθέσεις ιατρικής αμέλειας (σημ. καταδικάστηκαν σε μία από αυτές ειδικευόμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια γιατί δεν υπήρχε ειδικός για να διαγνώσει το πρόβλημα). Ως πατέρας Ιατρού. Έχοντας πληροφόρηση και γνώση για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Υγείας γενικά, αλλά και του Νοσοκομείου μας ειδικότερα. Με μερικούς φίλους, αποφασίσαμε να αναλάβουμε ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας μέσα στον Αύγουστο δράση. Να ευαισθητοποιηθεί περαιτέρω η τοπική κοινωνία. Μήπως και προλάβουμε τα χειρότερα.

Με συλλογή υπογραφών και δηλώσεων στήριξης σε ένα κείμενο που εστίαζε στα κακώς κείμενα και προειδοποιούσε για ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις. Μόλις αυτή η κίνησή μας απέκτησε μια δυναμική (σημ. πάνω από 1.600 υπογραφές/δηλώσεις στήριξης), απευθυνθήκαμε στους Προέδρους όλων των φορέων. Ζητώντας να συμμετέχουν όλοι στην Επιτροπή. Για να αγκαλιάσει η κίνηση μας όλη την τοπική κοινωνία. Για να μη βρεθεί κανείς να μας προσάψει ότι λειτουργούμε αντιπολιτευτικά. Το σύνολο σχεδόν των Προέδρων ανταποκρίθηκε. Και διαρκώς προστίθενται και άλλοι. Συμμετέχουν ήδη 25.

Ξεκινήσαμε στη συνέχεια επαφές με τοπικούς άρχοντες και εκπροσώπους του Νομού μας. Επισκεφθήκαμε ήδη τον Δήμαρχο Δράμας, που δήλωσε στήριξη και αρωγός στις κινητοποιήσεις μας. Τους Βουλευτές Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Τάσο Νικολαΐδη που επίσης δήλωσαν στήριξη και προώθηση στη Βουλή των αιτημάτων και διεκδικήσεών μας. Μεθαύριο επισκεπτόμαστε τον Βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη και αναμένουμε επίσης θετική ανταπόκριση. Θα έχουμε επαφή με τους υπόλοιπους Δημάρχους του Νομού μας, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας καθώς και με τον Μητροπολίτη μας με τον ίδιο σκοπό.

Στηρίξαμε ως Επιτροπή και παραβρέθηκαν στο πλευρό του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου μας αντιπρόσωποι των φορέων στη στάση εργασίας που προ ημερών είχε κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

Προγραμματίζουμε και ήδη χθες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας ενέκρινε το σχέδιο δράσης και τις επόμενες κινήσεις και κινητοποιήσεις μας.

  1. Στις 17 Οκτωβρίου έχουν κηρύξει πανελλαδική απεργία η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία) και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί (ΟΕΝΓΕ). Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 η ώρα στη Νομαρχία Δράμας. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και οι φορείς θα στηρίξουμε και αυτή τη δράση.
  2. Στις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Δράμας εκδήλωση για τη διάσωση του ΕΣΥ και τη στήριξη του Νοσοκομείου μας με ομιλητές καταξιωμένους γιατρούς και καθηγητές Πανεπιστημίων.
  3. Στις 1 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανδραμινό συλλαλητήριο και συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας με τοπικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα

Στο μεταξύ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Παραιτήθηκε η μοναδική εναπομείνασα γιατρός της Παθολογικής Κλινικής. Με εντέλλεσθε διατάχθηκαν γιατροί άλλων ειδικοτήτων να ασκούν και καθήκοντα παθολόγου! Δήλωσαν πως θα παραιτηθούν 12 ειδικοί γιατροί!!!

Και χθες από τη συνέντευξη στο ΣΤΑΡ Δράμας του Γιώργου Κατσίλη, Προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών, και του Χρήστου Μπακόπουλου, Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, πληροφορηθήκαμε ότι είναι και άλλοι γιατροί – επικουρικοί και ειδικευόμενοι – που πρόκειται να παραιτηθούν, στο σύνολό τους 19!!! Πως με εντέλλεσθε και με την άνω αντιποίηση της ιατρικής ειδικότητας δεν λύνεται το πρόβλημα. Πως το Νοσοκομείο μας δεν θα λειτουργεί πλέον απλά σε συνθήκες επισφάλειας. Πως εμφιλοχωρούν κίνδυνοι τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς. Και με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας επίσης θα παραιτηθεί.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη κάποιοι «καλοθελητές» που βάλλουν κατά της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Αφήνουν αιχμές ή και απευθύνουν ευθείες βολές περί ακραίων εκφράσεων στα κείμενά μας, περί πολιτικοποίησης και κομματικοποίησης, περί αποστασιοποίησης φορέων, περί αποκλεισμού από τις εκδηλώσεις μας ιατρών που πρόσκεινται σε άλλους πολιτικούς χώρους (Ν.Δ.).

Απαντούμε ευθέως:

  1. Η μομφή που μας προσήψε ο κ. Περιφερειάρχης περί ακραίας διατύπωσης «το Νοσοκομείο Δράμας στο κόκκινο!!!» αποδείχθηκε πως ήταν και επιεικής. Καλέσαμε τον κ. Τοψίδη να παραστεί και να μιλήσει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουμε.
  2. Η φήμη ότι έχουν αποστασιοποιηθεί φορείς από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας (σημ. στην οποία μετέχουν οι Πρόεδροί τους) δεν είναι αληθής. Ουδείς έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση. Αντίθετα διαρκώς προστίθενται νέοι Πρόεδροι και νέοι φορείς που στηρίζουν την προσπάθειά μας.
  3. Ο ισχυρισμός που ακούστηκε ότι δήθεν η Επιτροπή (σημ. το Συντονιστικό της όργανο) λειτουργεί αυτοβούλως δεν ευσταθεί. Ενημερώνονται όλοι για όλα. Χθες στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ουδείς εξέφρασε αντίθετες απόψεις.
  4. Η μομφή ότι δήθεν η Επιτροπή αποφασίζει πολλές και άσκοπες δράσεις, που θα εκφυλίσουν τον αγώνα διαψεύδεται από τα γεγονότα. Στην πρόσφατη στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Δράμας δεν καλέσαμε σε πανδραμινή συγκέντρωση. Εκπρόσωποι φορέων και μέλη της επιτροπής παραβρεθήκαμε και στηρίξαμε τους εργαζόμενους. Το ίδιο θα συμβεί και στις 17/10 στη Νομαρχία. Προφανώς και θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Δραμινούς στη διαμαρτυρία, αλλά δεν είναι συλλαλητήριο. Οι δράσεις μας κλιμακώνονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι δυνατόν μετά το επαπειλούμενο κλείσιμο της Παθολογικής και τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου μας να μείνει η κοινωνία απαθής;
  5. Ειπώθηκε πως στην εκδήλωση στις 20/10 στο Δημαρχείο έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν στο πάνελ εκπρόσωποι μόνο του ΠΑΣΟΚ, του Κ.Κ.Ε. και της Νέας Αριστεράς. Το αληθές είναι ότι έχουν κληθεί καταξιωμένοι γιατροί και καθηγητές Πανεπιστημίων, με τους οποίους είχαμε ως Επιτροπή και προσωπική σχέση και γνωριμία και έτσι εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή τους. Οι προαναφερόμενοι έρχονται ως γιατροί και όχι ως εκπρόσωποι των κομμάτων στα οποία πρόσκεινται. Παρόλα αυτά να ενημερώσουμε πως είχαμε καλέσει και προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ γιατρό – καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος τελικά δεν θα καταφέρει να έρθει. Είχαμε καλέσει και γιατρό – καθηγητή Πανεπιστημίου από τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, που δήλωσε αδυναμία συμμετοχής. Ζητήσαμε από τον Ιατρικό Σύλλογο να έλθει σε επαφή, να καλέσουμε και να έχουμε στο πάνελ και οποιοδήποτε άλλο γιατρό προσκείμενο στον εν λόγω πολιτικό χώρο. Την έκκλησή μας αυτή απευθύνουμε και πάλι και δημόσια.
  6. Στις κινητοποιήσεις και στο συλλαλητήριο τον πρώτο λόγο (ομιλίες, διεκδικητικό πλαίσιο, ψήφισμα κλπ.) προφανώς θα τον έχουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου μας και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας. Τα μέλη της αρχικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας δεν διεκδικούμε ρόλους και δάφνες.

Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η Υγεία ενώνει όλους τους Δραμινούς.

Και όσο και να προσπαθήσουν κάποιοι καλοθελητές, δεν θα μπορέσουν να μας διχάσουν.