• «Να προκηρυχθούν θέσεις ιατρών και νοσηλευτών με κίνητρα για άγονες περιοχές»
  • «Να επεκταθεί το επίδομα ΒΑΕ στο νοσηλευτικό προσωπικό»

 

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου αναφέρονται τα εξής:

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατέθεσε νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, καλώντας τον να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας, ώστε να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό που απειλούν την ομαλή λειτουργία του. Ο κ. Ξανθόπουλος αφού υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία, οδηγεί στην υποβάθμιση και υπονόμευση του ΕΣΥ, επικαλέστηκε την πρόσφατη ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, όπου, μεταξύ άλλων επισημαίνονται ότι:

– Το από 9-9-2024, εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, στο οποίο μιλά για «όχι μόνο εξαιρετικά επισφαλή κλινική αλλά και τώρα πια επικίνδυνη». Η παθολογική κλινική, η μεγαλύτερη του νοσοκομείου με 52 κλίνες, που εφημερεύει καθημερινά και με πληρότητα που πολλές φορές ξεπερνά το 100%, έχει φτάσει να λειτουργεί σήμερα με μία μόνο μόνιμη παθολόγο που είναι και η διευθύντρια της κλινικής και με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Επιπλέον υπάρχει τεράστια έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών που δυσχεραίνει την ήδη ασφυκτική κατάσταση.

– Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Δράμας φτάνουν το 50%! Εκτός από την Παθολογική Κλινική και η ΜΕΘ λειτουργεί με έναν μόνο μόνιμο γιατρό. Το νοσοκομείο διαθέτει έναν και μοναδικό ουρολόγο και έναν μοναδικό οφθαλμίατρο. Σε καμία δημόσια δομή της Δράμας δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, δερματολόγος. Κενές οι 5 από τις 7 θέσεις φυσικοθεραπευτών στο νοσοκομείο. Κενή είναι εδώ και τρία χρόνια η θέση ψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας η οποία δεν προκηρύσσεται. Η έλλειψη ειδικών παθολόγων επηρεάζει και τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία.

– Η Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι επίσης υποστελεχωμένη και το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης. Οι κενές οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων στο Νοσοκομείο Δράμας ξεπερνούν το 50%!

Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται επίσης ότι η φροντίδα που παρέχεται στους νοσηλευόμενους ασθενείς παραμένει σε υψηλά επίπεδα χάρις στην επαγγελματική ευσυνειδησία και αυταπάρνηση των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού που εργάζονται πέραν των δυνατοτήτων τους.

Επειδή η ενίσχυση του ΕΣΥ απαιτεί πράξεις και όχι λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις, ο κ. Ξανθόπουλος καλεί τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει αν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού και εργαζομένων για την κάλυψη των τεράστιων κενών στο νοσοκομείο της Δράμας, με βάση τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Τον ρωτά επίσης αν σκοπεύει να επεκτείνει τα κίνητρα αυτά σε επικουρικούς ιατρούς και νοσηλευτές καθώς και αν θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων στο επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), σύμφωνα και με το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας;