ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

 

  • «Η παγία προκαταβολή των κοινοτήτων ήταν μια δέσμευση του Δημάρχου Γιώργου Παπαδόπουλου»
  • «Ο Δήμος δεν είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός που κάνει επενδύσεις χρημάτων, ο Δήμος οφείλει να κάνει έργα»
  • «Τα χρήματα τα οποία έχουν μείνει σε ανεκτέλεστα έργα εδώ και χρόνια, αυτά και στον φετινό, αλλά και στον επόμενο προϋπολογισμό που έρχεται, θα μπουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε έργα τα οποία είναι υλοποιήσιμα»
  • «Υπάρχει πλήθος κωδικών για τους οποίους ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν και οι αντίστοιχες μελέτες. Οπότε πρέπει να τσεκάρουμε αν τα χρήματα είναι δεσμευμένα για κάποιο έργο το οποίο μπορεί να εκτελεστεί ή όχι»
  • «Ήδη έχουμε αρχίσει να συζητάμε με τις Διευθύνσεις για να κάνουμε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία σημαίνει ότι θα δούμε κωδικό προς κωδικό τι είναι υλοποιήσιμο και τι όχι»
  • «Ο προϋπολογισμός θα έρθει και θα είναι κοσκινισμένος, θα είναι σωστά δομημένος και θα είναι και μετρήσιμος στην αποτελεσματικότητά του»

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2024. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης της αναμόρφωσης, από τον εισηγητή του θέματος, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννη Τσακίρη, πρόκειται για μια μεγάλη αναμόρφωση με ευρεία μεταφορά πόρων σε κωδικούς. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως με αυτή την αναμόρφωση εισάγονται παρεμβάσεις που αφορούν την στόχευση της νυν διοίκησης του Δήμου Δράμας, καθώς ο προϋπολογισμός για το 2024 κατά πολύ μεγάλο βαθμό ήταν της προηγούμενης διοίκησης.

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» συνομίλησε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννη Τσακίρη τόσο για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, όσο και για την εκπόνηση του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά. Στη συνέντευξή του, ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της αναμόρφωσης, αναλύοντας επιπλέον τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει η νυν διοίκηση του Δήμου τον προϋπολογισμό και τη στόχευση που επιθυμεί να έχει.

«Μια πολύ μεγάλη αναμόρφωση»

Σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας, ο κ. Τσακίρης ανέφερε: «Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για τον χρόνο και τον χώρο που μου δίνετε. Ήταν μια πολύ μεγάλη αναμόρφωση, η οποία περιελάμβανε και ένα μεγάλο κομμάτι κωδικών, οι οποίοι ήταν διοικητικές ανακατατάξεις που δεν ήταν σχετικές με έργα, αλλά περιελάμβανε και κάποια πολύ βασικά πράγματα, τα οποία δίνουν και το στίγμα της διοίκησης του Γιώργου Παπαδόπουλου. Καταλαβαίνετε πως όλο αυτό ήταν μια πάρα πολύ επίπονη διαδικασία. Είχαμε πάρα πολλές συναντήσεις με τους προϊσταμένους των τμημάτων. Εξετάσαμε αναλυτικά και εξαντλητικά τους κωδικούς και μπορέσαμε να κάνουμε τις μετακινήσεις πόρων, όπως μας δίνεται από το Υπουργείο η δυνατότητα να γίνει.

Σε αυτή την αναμόρφωση υπάρχουν κάποια κύρια στοιχεία, τα οποία πρέπει να τα τονίσουμε. Το πρώτο αφορά την παγία προκαταβολή των κοινοτήτων, η οποία ήταν μια δέσμευση του Δημάρχου Γιώργου Παπαδόπουλου ότι θα την επαναδραστηριοποιήσουμε, όπως και έγινε. Άρα, οι κοινότητές μας θα έχουν το διαθέσιμο ποσό που είχαν πάντα, έτσι ώστε να καλύψουν ανάγκες μη προβλεπόμενες ή έκτακτες ανάγκες, για να μπορούν να έχουν και την ανεξαρτησία τους, γιατί ζούμε και σε καιρούς που η κλιματική αλλαγή έχει αποδείξει περίτρανα ότι τα γεγονότα συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή και όχι σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ετοιμότητα.

Ταυτόχρονα κάναμε και τις παγίες προκαταβολές των σχολείων. Οι Σχολικές Επιτροπές δούλευαν πάρα πολύ καλά και πάρα πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια βίαιη προσαρμογή του Υπουργείου, το οποίο αποφάσισε ξαφνικά να τις φέρει στον Δήμο. Καταλαβαίνετε ότι χωρίς να υπάρχει ενίσχυση στο προσωπικό του Δήμου, το να φορτώνουμε την Οικονομική Υπηρεσία με επιπλέον δουλειά, όπως έγινε και με τα Νομικά Πρόσωπα, κάνει το έργο μας πολύ πιο δύσκολο. Οπότε θα έπρεπε να δρομολογήσουμε και αυτό, μέσα στην πίεση που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τις 28 Ιουνίου έως και σήμερα, έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα. Σαφώς, επαναλαμβάνω, είναι μια βίαιη προσαρμογή του Δήμου. Δεν ήταν ούτε απαίτηση ούτε επιλογή του Δήμου. Απλά έπρεπε να το φέρουμε εις πέρας και το κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε συνεργασία με τα στελέχη της Σχολικής Επιτροπής από πριν και με τους υπαλλήλους που δούλεψαν στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Πιστεύω ότι πραγματικά δίνεται η δυνατότητα τώρα να κάνουν και τις υπόλοιπες συμβάσεις τους, έτσι ώστε να είναι καλυμμένοι σε όλα.

Θα ήθελα να διευκρινίσω, επειδή ειπώθηκαν κάποια πράγματα όσον αφορά τη χρήση της παγίας, η παγία των σχολείων καλύπτει ανάγκες μη προβλεπόμενες από τον Δήμο, δηλαδή από τις συμβάσεις του Δήμου. Όποια σύμβαση έχει ο Δήμος, καλύπτει και τις Σχολικές Επιτροπές. Η παγία είναι σε περίπτωση που προκύψει κάτι, το οποίο δεν έχει προβλεφθεί από τον Δήμο και είναι έκτακτο γεγονός. Αρά κι εκεί θα μπορούμε να είμαστε συνετοί. Η αίσθηση όλων είναι ότι το κράτος, ο νομοθέτης, το κάνει αυτό κυρίως γιατί θέλει να περιορίσει φαινόμενα κακοδιαχείρισης από πλευράς σχολείων σε πανελλήνιο επίπεδο. Μια υπερβολική χρήση πόρων για πράγματα τα οποία ναι μεν μπορεί ένα σχολείο να έχει ανάγκη, αλλά δεν είναι επείγοντα. Μη ξεχνάμε ότι τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα. Είναι ένας πόρος πεπερασμένος που πρέπει να τον ελέγχουμε.

Είχαμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε και τις Σχολικές Επιτροπές, δίνοντας μια λύση για τα σχολεία μας, τα οποία έχουν ξεκινήσει και εύχομαι μια καλή σχολική χρονιά. Ενημερώσαμε τους Διευθυντές των σχολείων και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας και θα πρέπει να το ξανακάνουμε, όπως φαίνεται, για να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε ακριβώς τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Γιατί πρέπει να πάμε σε αυτή τη διαδικασία και όχι όπως ήταν στο παρελθόν».

«Μετακινήσαμε χρήματα σε έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν»

Μιλώντας για έργα τα οποία εντάχθηκαν με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού στον προγραμματισμό του Δήμου και αφορούν το πρόγραμμα και τη στόχευση της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Τσακίρης σημείωσε:

«Το Υπουργείο με ειδική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ προηγούμενων ετών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά 100% να μετακινηθούν σε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι για πάρα πολλά χρόνια γίνεται ένας πλειστηριασμός στις κοινότητες πόσα χρήματα θα πάρουν. Σαφώς και οι κοινότητες έχουν τεράστιες ανάγκες. Το θέμα είναι ότι τα χρήματα τα οποία παίρνουν, να πηγαίνουν σε έργα τα οποία μπορούν να εκτελεστούν μέσα στον χρόνο που δίνει το δικαίωμα ο νομοθέτης. Ειδάλλως, τα χρήματα αυτά στοιβάζονται. Έχουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο τόνισα και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να νομίζουμε ότι έχουμε 12 εκ. ευρώ στην άκρη, τα οποία τα έχουμε, είναι στην τράπεζα, αλλά δεν είναι χρήματα τα οποία έγιναν με οικονομία. Δεν δουλέψαμε και κάναμε καλή αποταμίευση. Είναι ανεκτέλεστη ΣΑΤΑ. Είναι έργα τα οποία έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν ποτέ. Αυτά στοιβάζονται με τον κίνδυνο πάντα, μιας και είναι επιχορηγούμενα από το κράτος, να επιστρέψουν στο κράτος. Ο Δήμος δεν είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός που κάνει επενδύσεις χρημάτων, ο Δήμος οφείλει να κάνει έργα. Και αυτή είναι η λογική του Γιώργου Παπαδόπουλου και μια δέσμευση την οποία ανέλαβε πριν εκλεγεί Δήμαρχος, η οποία πρέπει να γίνει πράξη. Τα χρήματα τα οποία έχουν μείνει σε ανεκτέλεστα έργα εδώ και χρόνια, αυτά και στον φετινό, αλλά και στον επόμενο προϋπολογισμό που έρχεται, θα μπουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε έργα τα οποία είναι υλοποιήσιμα.

Έτσι, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, μεταφέραμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό από πόρους που χρόνια δεν έγιναν κάτι, σε έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν. Ένα παράδειγμα είναι το έργο της Αγίας Βαρβάρας. Το προηγούμενο Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας και οφείλω να τους ευχαριστήσω, όπως και την Πρόεδρο Εύη Αθανασιάδου, έκανε μια πολιτική πίεσης συγκεντρώνοντας χρήματα, έτσι ώστε να πιέσουν την προηγούμενη διοίκηση να το εκτελέσει το έργο της Αγίας Βαρβάρας, να βρει τα χρήματα για να το κάνει. Φυσικά με 300.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει το έργο της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο, το οποίο θα χρειαστεί αρκετά χρήματα, γιατί είναι και μεγάλος ο χώρος και έχει και τεράστιες ανάγκες. Όμως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάλογες μελέτες. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν ένα ποσό από αυτά τα χρήματα να πάει σε έργα τα οποία θα υλοποιηθούν ει δυνατόν και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αφήσαμε τα χρήματα τα οποία είναι απαιτούμενα για τις μελέτες. Αυτό απαιτεί ένα πρόγραμμα για να γίνει η Αγία Βαρβάρα. Άρα δεν υπήρχε κανένας λόγος να έχουμε 300.000 ευρώ σε έναν κωδικό, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται. Ο Δήμος Δράμας, όπως τόνισα και άλλες φορές, δεν είναι ένας εύρωστος Δήμος. Δεν θα μπορούσε να είναι εύρωστος Δήμος, γιατί έχει περιορισμένα έσοδα. Ας μην σκεφτόμαστε λοιπόν ότι ο Δήμος είναι ένα μαγαζί από το οποίο μπορείς να περάσεις και να πάρεις χρήματα όποτε σε βολέψει ή μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική ασύστολα. Στα πάντα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος περιορισμός δαπανών, έτσι ώστε να επιβιώνει ο ίδιος ο Δήμος. Αν ο Δήμος δεν είναι καθαρός, αν ο Δήμος δεν είναι οικονομικά σταθερός, δεν μπορεί να παράξει τίποτα. Άρα, πήραμε τα χρήματα και τα μετακινήσαμε σε έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσακίρης, «πριν γίνει η μετακίνηση των πόρων, ρωτήσαμε τους ανθρώπους οι οποίοι γνώριζαν, και την πρώην Πρόεδρο και την Τεχνική Υπηρεσία, αν υπήρχε μελέτη. Δεν υπήρχε καμία μελέτη. Τα χρήματα αυτά ήταν εκεί και δεν είναι τα μόνα. Υπάρχει πλήθος κωδικών για τους οποίους ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν και οι αντίστοιχες μελέτες. Οπότε πρέπει να τσεκάρουμε αν τα χρήματα είναι δεσμευμένα για κάποιο έργο το οποίο μπορεί να εκτελεστεί ή όχι».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακίρης, μίλησε και για το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων, το οποίο σχεδιάζει ο Δήμος. Όπως είπε, «το Καταφύγιο για τα αδέσποτα είναι επίσης ένα κομβικό έργο. Ξεκινούν οι διαδικασίες στον χώρο στον οποίο θα γίνει, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Το θέμα των αδέσποτων είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Έχει να κάνει και με την κουλτούρα μας. Έχει να κάνει και με την παιδεία μας. Είναι πιο εύκολο να κάνουμε το Καταφύγιο και στην πορεία να αλλάξουμε παιδεία και κουλτούρα, γιατί πρέπει να την αλλάξουμε και αυτήν, αλλά κάπου στο ενδιάμεσο πρέπει να πιάσουμε τα στοιχειώδη. Πρέπει να φροντίζουμε ανάλογα και για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για την ασφάλεια των ίδιων των ζώων, να έχουν σοβαρό και αξιοπρεπές περιβάλλον να ζήσουν. Είναι μεγάλα έργα, τα οποία ο Δραμινός πρέπει να τα δει μπροστά του».

«Θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο σωστοί και πιο ορθολογιστές στη χρήση των χρημάτων»

Για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ο κ. Τσακίρης ανέφερε: «Είθισται να ακούγεται, αλλά πραγματικά το εννοώ, υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων στην Οικονομική Υπηρεσία που υπερβάλλουν εαυτό. Έπρεπε να έχουμε πάρα πολλά άτομα για να κάνουν τη δουλειά αυτή, διαχειριζόμαστε μέχρι τώρα πάνω από 7.000 τιμολόγια του Δήμου, επιπλέον άλλα 3.000 από τα νομικά πρόσωπα, συν αυτά που θα προκύψουν από τη Σχολική Επιτροπή. Καταλαβαίνετε ότι με 4 ανθρώπους δεν γίνεται αυτή η δουλειά. Είναι υπερβολικός ο όγκος. Σε αυτό το κομμάτι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να το ψηφιοποιήσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να λειτουργήσει η τεχνολογία προς όφελός μας. Ταυτόχρονα οι ημερομηνίες είναι πολύ ασφυκτικές και πρέπει να παράξουμε έργο. Άρα, ο προϋπολογισμός είναι το επόμενο μεγάλο θέμα, μια πρόκληση, την οποία έχουμε μπροστά μας.

Ήδη έχουμε αρχίσει να συζητάμε με τις Διευθύνσεις για να κάνουμε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία σημαίνει ότι θα δούμε κωδικό προς κωδικό τι είναι υλοποιήσιμο και τι όχι. Δεν θα πάνε χρήματα σε κωδικούς που παραδοσιακά βάζαμε κάποια χρήματα για να υπάρχουν, μην τυχόν συμβεί κάτι ή γιατί ερχόταν copy – paste από την προηγούμενη χρονιά. Αυτό τελειώνει και ας είναι επίπονο και για μένα και για την υπηρεσία. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον συνεργάτη μου Νίκο Τοματσίδη. Δουλεύουμε με τον συνάδελφο πάρα πολλές ώρες στο κομμάτι αυτό, έτσι ώστε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία. Άρα ο προϋπολογισμός θα έρθει και θα είναι κοσκινισμένος, θα είναι σωστά δομημένος και θα είναι και μετρήσιμος στην αποτελεσματικότητά του. Γιατί κάθε χρόνο υπάρχουν τα ποσοστά απορρόφησης των πόρων των οποίων δίνουμε στις Διευθύνσεις. Θα εκπλαγείτε με τα ποσοστά απορρόφησης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε και να δεσμεύουμε π.χ. 2,5 εκ. ευρώ από τον Δήμο σε μια υπηρεσία, η οποία θα απορροφήσει το 20%. Τα υπόλοιπα χρήματα, έτσι κι αλλιώς, στο τέλος του χρόνου επιστρέφουν στον κορβανά. Το θέμα μας είναι ότι αυτά τα χρήματα σε κάποια άλλη υπηρεσία, θα είναι πολύ πιο χρήσιμα. Άρα ξεκινάμε αυτό το έργο, το οποίο δεν θα αποδώσει βέβαια με την πρώτη χρονιά, αλλά θα είναι πάρα πολύ συμμαζεμένο, να υπάρχει μια σωστή και ορθολογική λογική στον τρόπο με τον οποίον αναπτύσσει τις οικονομικές του δυνατότητες ο Δήμος.

Ο προϋπολογισμός κάνει μια αποτύπωση του μέλλοντος στο παρόν, τι θα θέλαμε να πετύχουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ευχές. Πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη στόχευση. Θέλουμε να πετύχουμε αυτό και αυτό. Αυτά μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αυτές τις μελέτες έχουμε και αυτές τις μελέτες θέλουμε να ξεκινήσουμε. Άρα σε αγαστή συνεργασία και με την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και με όλες τις Διευθύνσεις θα συγκεκριμενοποιήσουμε τους στόχους. Χωρίς αυτό, νομίζω ότι θα κάνουμε μια θλιβερή επανάληψη των προηγούμενων ετών και θα τρέχουμε να κάνουμε αναμορφώσεις αυτού του μεγέθους –όχι ότι δεν θα ξαναγίνουν, πάντα χρειάζονται διορθώσεις.

Όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω, αυτός ο προϋπολογισμός κατά 80% ήταν προϋπολογισμός της προηγούμενης διοίκησης. Και φυσικά επειδή στη διοίκηση οφείλει να υπάρχει συνέχεια, κάθε νέα διοίκηση οφείλει να σεβαστεί και το έργο των προηγούμενων. Το τηρήσαμε στο ακέραιο. Πολλά από αυτά όμως δεν περπατάνε ή δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Άρα πρέπει αυτά να τα ξαναδούμε στη βάση της αποδοτικότητας. Και αυτό κοιτάμε να κάνουμε. Να πάρουμε από κάπου που κάθονται τα χρήματα και να τα πάμε κάπου όπου μπορούν να παράξουν. Να υπάρχει μια αντιστοίχηση στα χρήματα τα οποία δουλεύουμε για τους Δραμινούς. Μην ξεχνάτε ότι η υπηρεσία μας έπεσε στη θλιβερή εποχή, στην οποία είχαμε τεράστια αύξηση στο κόστος ενέργειας, ενώ έχουμε πληθωρισμό ο οποίος στην πραγματικότητα είναι γύρω στο 7%, τον οποίο πρέπει να απορροφήσουμε. Υπάρχει και η αύξηση του μισθολογικού κόστους. Είχαμε την αύξηση του βασικού μισθού δύο φορές μέσα στον χρόνο. Θα έχουμε μια ακόμη αύξηση του χρόνου. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, προκύπτει από τα ίδια χρήματα τα οποία παίρνουμε. Δεν θα έχουμε παραπάνω χρήματα από την κυβέρνηση επειδή αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος. Θα είναι τα ίδια. Άρα θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο σωστοί και πιο ορθολογιστές στη χρήση των χρημάτων αυτών».