Συνέντευξη τύπου για το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Δράμας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, παραχώρησαν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Συγκεκριμένα, για το φεστιβάλ τοποθετήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτιστών Δράμας κ. Ανέστης Τοπαλίδης. Εκτός από τους προαναφερόμενους φορείς, στη συνδιοργάνωση συμμετέχει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

«Να δώσουμε στην πόλη μας μια ταυτότητα γύρω από τη γαστρονομία»

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Γεωργιάδης σημείωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο, τους επισιτιστές και την Περιφέρεια, γιατί όλοι μαζί, από κοινού, έχουμε κάνει μια συνέργεια, μια προσπάθεια για να δώσουμε στην πόλη μας μια ταυτότητα γύρω από τη γαστρονομία που νομίζω ότι πραγματικά της αξίζει.

Εμείς ως Δήμος καλύψαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό που μας αναλογεί, γιατί οφείλουμε να το κάνουμε, να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες που γίνονται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Εύχομαι να έχουμε σύμμαχο τον καιρό και την καλή διάθεση. Νομίζω ότι έχει γίνει μια εξαιρετική οργάνωση. Όλος ο κόσμος να απολαύσει αυτή την πολύ ωραία προσπάθεια που θα γίνει».

«Η άριστη συνεργασία των φορέων δίνει και τα καλά αποτελέσματα»

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε:

«Με τους συνδιοργανωτές, όλοι μαζί, κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την τοπική γαστρονομία, όπως ειπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο. Το Επιμελητήριο στηρίζει διαχρονικά τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις. Η γαστρονομική ταυτότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια περιοχή και φυσικά προσελκύει και τον κόσμο.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η άριστη συνεργασία των φορέων δίνει και τα καλά αποτελέσματα. Για αυτό και ευελπιστούμε αυτό το φεστιβάλ θα είναι σίγουρα καλύτερο από τα προηγούμενα, σίγουρα θα είναι πιο ενδιαφέρον για τον κόσμο που θα το επισκεφτεί.

Τέλος, να πω ότι οι επιχειρήσεις της Δράμας παράγουν εξαιρετικά προϊόντα και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο. Κάθε ενίσχυση των δραμινών επιχειρήσεων και των τοπικών προϊόντων σημαίνει θέσεις εργασίας. Το Επιμελητήριο φυσικά και θα συμμετέχει σε όλες αυτές τις ενέργειες που έχουν αυτό τον στόχο, να στηρίξουμε την τοπική οικονομία, τα τοπικά προϊόντα και τις θέσεις εργασίας».

«Προσπάθεια εξωστρέφειας με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η γαστρονομία της Δράμας»

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας επεσήμανε: «Ως Ένωση Ξενοδόχων είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς ήταν μια πρωτοβουλία προ τριετίας που ξεκίνησε από εμάς και σήμερα βλέπουμε ότι συμμετέχουν πάρα πολλοί συνδιοργανωτές, το Επιμελητήριο, ο Δήμος Δράμας, η Περιφέρεια, όπως επίσης και οι επισιτιστές, κάτι το οποίο σημαίνει ότι όταν συνεργαζόμαστε, όταν έχουμε όρεξη και διάθεση να πραγματοποιήσουμε συνέργειες, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε και συμβάλλουμε αντίστοιχα σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η γαστρονομία της Δράμας. Μια γαστρονομία, που ως ξενοδόχοι, θέλουμε να την πρεσβεύουμε, θέλουμε να την αναδεικνύουμε σε όλες τις συναντήσεις, σε όλες τις επαφές που κάνουμε είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, ούτως ώστε να δημιουργούμε μελλοντικούς επισκέπτες, οι οποίοι θα έρχονται στην πόλη μας και θα εξερευνούν όλο τον πρωτογενή τομέα στη διαμονή τους κατά την περίοδο που έρχονται στη Δράμα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει και μια ημερήσια εκδρομή στο Σιδηρόνερο. Τιμώμενο προϊόν είναι το μανιτάρι. Σκοπό έχει να επισκεφτεί ο κόσμος το Σιηδρόνερο, να δει και να γνωρίσει τα μανιτάρια, να συλλέξει μανιτάρια και ταυτόχρονα να γευτεί αυτό το μοναδικό προϊόν το οποίο παρέχεται τόσο πλούσια στην πόλη μας.

«Στηρίζοντας και συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της Δράμας»

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτιστών Δράμας κ. Ανέστης Τοπαλίδης δήλωσε:

«Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή μας συνάντηση κι ελπίζω να είστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια που για τρίτη χρονιά φιλοξενείται στην πόλη μας, στηρίζοντας και συμβάλλοντας στην εξωστρέφειά της. Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας δημιουργήθηκε από την επιθυμία όλων των συμμετεχόντων να συστήσουν τα τοπικά προϊόντα όχι μόνο στους επισκέπτες του Νομού μας, αλλά και στους Δραμινούς που δεν τα γνωρίζουν ή τα γνωρίζουν ελάχιστα. Προϊόντα τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη στις κουζίνες των καταστημάτων μας και δημιουργούν συνταγές που παντρεύουν το χθες με το σήμερα της γαστρονομίας του τόπου μας.

Οι δύο προηγούμενες χρονιές απέδειξαν ότι ήταν πολύ σωστή η απόφασή μας να δημιουργήσουμε αυτό το φεστιβάλ, καθώς η επισκεψιμότητα, τα ενθαρρυντικά σχόλια και οι θετικές κριτικές που εισπράξαμε από όλους δικαίωσαν την επιλογή μας. Τη φετινή χρονιά έχουμε αρωγό στην προσπάθεια μας τον Δήμο Δράμας που με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση μας για συμμετοχή και ευελπιστούμε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για όλους.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση έγιναν με γνώμονα το αρτιότερο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Περισσότερα happenings, περισσότεροι συμμετέχοντες, περισσότερα προϊόντα και διαδραστικά events, θα αγκαλιάσουν για 3 ολόκληρες μέρες τον δημοτικό κήπο Δράμας, δίνοντας τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την γαστρονομική πολιτιστική μας κληρονομιά. Εύχομαι ένα όμορφο τριήμερο σε όλους μας, γεμάτο γεύσεις, αρώματα, ανακαλύψεις και περιηγήσεις στην τοπική Δραμινή γαστρονομική μας παράδοση».

Το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Γη του Διονύσου» θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024, στο δημοτικό κήπο της Δράμας.

Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της περιοχής μας, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της πλούσιας γαστρονομίας της Δράμας. Προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την ποικιλία και την ποιότητα των τοπικών γεύσεων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και προωθεί τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:

– Live cooking παρουσιάσεις από καταξιωμένους σεφ.

– Ενημερωτικές δράσεις και εργαστήρια για την τοπική γαστρονομία.

– Γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων και κρασιών.

– Πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικά δρώμενα.

Οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων, οι επιχειρηματίες και οι φίλοι της γαστρονομίας έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να δικτυωθούν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ «Γη του Διονύσου» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, του Δήμου Δράμας, του Συλλόγου Επισιτιστών Δράμας, του Επιμελητηρίου Δράμας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

Ημέρες και ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ:

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024: 16:00 – 22.00

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024: 11:00 – 22.00

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024: 11:00 – 22.00