Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη αναφέρονται τα εξής:

Επιτεύχθηκε μετά από δύο χρόνια η ενεργοποίηση της κυβέρνησης και βρέθηκε τελικά ο τρόπος αποζημίωσης αγροτών σε Αντιφιλίππους και Παλαιοχώρι της Π.Ε. Καβάλας που επλήγησαν από την πτώση αεροσκάφους τύπου Antonov, το οποίο μετέφερε τόνους πυρομαχικών. Όπως είναι γνωστό, το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Antonov, τον Ιούλιο του 2022, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής των επιβατών, ενώ επιπλέον προκλήθηκε τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες των αγροτών τόσο στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος όσο και στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στους οικισμούς Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης κατέθεσε ερώτηση στις 6 Ιουνίου 2024 προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα «Επιτακτική ανάγκη για την καταβολή από το κράτος των αποζημιώσεων σε αγρότες των οικισμών Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας». Στην απάντησή του, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι επί των θεμάτων που τίθενται στην ερώτηση θα απαντήσουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όμως τόσο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησαν ότι είναι αναρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι, ο κ. Νικολαΐδης επανήλθε στις 27 Αυγούστου 2024 με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, με θέμα «Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την καταβολή από το κράτος αποζημιώσεων σε αγρότες των οικισμών Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου της Π.Ε. Καβάλας;». Η επίκαιρη ερώτηση συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ στο ενδιάμεσο, στις 30 Αυγούστου 2024, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Ν. Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την επίλυση της υπόθεσης των αποζημιώσεων των αγροτών που επλήγησαν από τον πτώση του αεροσκάφους Αντόνοφ.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης ανέφερε για το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Νικολαΐδη: «Πράγματι, τα πραγματικά περιστατικά είναι έτσι όπως τα εκθέσατε και η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε ένα ζήτημα ασύνηθες για τα θέματα των αγροτικών αποζημιώσεων. Γιατί από τη μια μεριά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι συνηθισμένο και έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς να καλύπτει καταστροφές ή ζημίες που παθαίνουν τα αγροτικά προϊόντα, αλλά μέσα στο πλαίσιο, κυρίως, το αποζημιωτικό του ΕΛΓΑ και από την άλλη μεριά, η κρατική αρωγή -δηλαδή το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας- κατ’ εξαίρεση και μόνο και πολύ σπανίως καλύπτει αγροτικές ζημιές. Άρα, εδώ πράγματι υπήρξε ένα κενό για το πώς πρόκειται να καλυφθεί αυτό». Όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «θα αντλήσει τα απαραίτητα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή τη δηλωθείσα έκταση, το είδος της καλλιέργειας και την ποικιλία και θα συντάξει έναν κατάλογο των εν δυνάμει δικαιούχων παραγωγών. Εν συνεχεία και βάσει αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιζόμενη αξία των προϊόντων, όπως αυτή όμως καθορίζεται από τον ΕΛΓΑ και τον κατάλογο του ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συντάξει πρόταση αποζημίωσης με κανόνες ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για την ενίσχυση των ζημιών της φυτικής παραγωγής σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων, δηλαδή ουσιαστικά το μοντέλο το οποίο χρησιμοποιούμε για τον υπολογισμό στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις. Εν τέλει, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισηγηθεί την ανωτέρω πρότασή του στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, η οποία και θα υποβάλει σχετικό αίτημα προς έγκριση της ενίσχυσης στο Υπουργείο Οικονομικών».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στο γεγονός ότι χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Βορίδη: «Πολύ αμφιβάλλω, αν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, εφόσον δεν επέμενα μετά από την ερώτηση μου στα τρία αρμόδια Υπουργεία, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα σε εσάς, ώστε να βρεθεί λύση. Έπρεπε, δηλαδή, το θέμα της καταβολής των συγκεκριμένων αποζημιώσεων να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά σε εσάς, για να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων».

Ακόμη, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας επεσήμανε: «Η συγκεκριμένη περίπτωση, κύριε Υπουργέ, ελπίζω να λειτουργήσει ως παράδειγμα για να ασχολούνται τα αρμόδια Υπουργεία πιο άμεσα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που υπάρχουν ειδικά στην επαρχία της πατρίδας μας. Οι συμπολίτες μας και στην Καβάλα αλλά και στη Δράμα, την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγομαι, έχουν ανάγκη να νιώθουν με πράξεις πως η πολιτεία βρίσκεται δίπλα τους και τους στηρίζει, κάτι που δεν το βλέπουν σήμερα».

Σε δήλωσή του για το θέμα ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Με μεθοδικότητα και επιμονή φτάνουμε στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας στους οικισμούς των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου. Ευελπιστούμε ότι άμεσα θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες και οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου που επλήγησαν, θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, με άσκηση ουσιαστικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, ανάδειξη των σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας και άσκηση πίεσης με κάθε μέσο προς την πλευρά της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσεων».