Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ξάνθης αναφέρονται τα εξής:

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από τον Βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλο Ξανθόπουλο, την Αναπληρώτρια Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης Νατάσα Μακρή, τα μέλη της Ν.Ε. Ξάνθης Αδαμίδη Δημήτρη, Γιαννακίδου Χαρίκλεια και Παπαμιχαήλ Βασίλη και, τέλος, από τα μέλη της Κ.Ε. Καρβούνη Δημήτρη, Τζαμπάζη Μαρία και Χατζηθεοδώρου Γιώργο.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Έλενα Ροφαέλα καθώς και με εκπροσώπους του σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΣ-Ξάνθης.

Διαπιστώθηκε ότι τα έντονα προβλήματα του Γ.Ν. Ξάνθης έχουν σχέση με την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, επιλογή που γυρίζει την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω. Η μετατροπή του αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα για «έχοντες και κατέχοντες» αποτελεί ιδεολογική επιλογή της Ν.Δ.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο είναι η υποστελέχωση, με συνέπεια τις καθυστερήσεις στα τακτικά χειρουργεία, στη λειτουργία και στις εφημερίες κλινικών και βεβαίως στην αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ. Η έλλειψη ιατρών δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με εμβαλωματικές λύσεις, που συνιστούν οι μετακινήσεις ιατρών από Στρατιωτικά ή όμορα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, η «ενσωμάτωση» ιδιωτών στη λειτουργία των κλινικών και η αποσπασματική αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών του Νοσοκομείου.

Στην Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, μάλιστα, αποπέμφθηκε εσχάτως γιατρός, ενώ έχουν προσκληθεί ιδιώτες. Γίνεται αντιληπτό ότι οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών και η μετατροπή τους σε ακούσια μέλη περιοδεύοντος νομαδικού θιάσου οδηγεί ακόμα περισσότερους σε παραίτηση από το ΕΣΥ.

Το Νοσοκομείο μας είναι και αυτό θύμα μιας κυβέρνησης που δεν φροντίζει να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών της χώρας. Πέρα, όμως, από τις βαρύτατες επιπτώσεις στην Υγεία η εγκατάλειψη του ΓΝΞ επιφέρει συνέπειες πιθανόν μη αναστρέψιμες στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Αποτελεί καίριο πλήγμα στην τοπική κοινωνία καθώς συμπαρασύρει καθοδικά πολλούς άλλους τομείς και δραστηριότητες που αποκτούν υπεραξία από τη λειτουργία του, όπως το εμπόριο, η τοπική αγορά, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο τουρισμός, οι μεταφορές κτλ.

Το κόμμα μας έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γ.Ν. Ξάνθης. Η Υγεία και η ασφάλεια των πολιτών ήταν και είναι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τους εξωτερικούς καταναγκασμούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω της χρεωκοπίας του 2010, στηρίξαμε το ΕΣΥ. Πέραν των άλλων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε κυρίως για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού (15 μόνιμοι, 15 επικουρικοί και 57 ειδικευόμενοι) και νοσηλευτικού προσωπικού (10 μόνιμοι και 12 ορισμένου χρόνου), ενώ είχε προκηρύξει και 14 θέσεις μόνιμων γιατρών.

Είναι σαφές ότι στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική που απαξιώνει τις ζωές μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί όλους τους πολίτες σε πανδημοκρατική προοδευτική αντεπίθεση ώστε:

-Να στελεχωθεί πλήρως το ΓΝΞ.

-Να δοθούν επιπλέον κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί.

-Να μετατραπεί το Νοσοκομείο της Ξάνθης σε Νοσοκομείο Άγονο Ζώνης Α, να επιδοτηθεί το ενοίκιο τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους επικουρικούς ιατρούς (κάτι που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν εφαρμόστηκε).

-Να ισχύσει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών (20%).

-Να καθιερωθεί ως ελάχιστος εισαγωγικός μισθός γιατρού ΕΣΥ το ποσόν των 2.000 € (όσο δηλαδή παίρνουν σήμερα οι ιδιώτες που εργάζονται στα νοσοκομεία).

-Να θεσμοθετηθούν μόνιμα ανοικτές προκηρύξεις, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης ιατρού χωρίς την καθυστέρηση της γραφειοκρατίας.