Σε ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, σχετικά με την κοπή δέντρων στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, αναφέρονται τα εξής:

Παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και αγανάκτηση την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας για την υλοτομία των 30 «επικίνδυνων» δέντρων λεύκης στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Της ομόφωνης αυτής απόφασης (συνεδρίαση 6/6/2024 ως έκτακτο θέμα) του Δημοτικού Συμβουλίου (31 παρόντα μέλη) προηγήθηκαν τα εξής:

Ι. Έγγραφο, τεχνική – αιτιολογική έκθεση, της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Δράμας που μιλάει για την επικινδυνότητα των 30 δέντρων (λεύκης – ιτιών) που βασίζεται σε τεχνική έκθεση γεωτεχνικού επιστήμονα, αλήθεια ποιου;

ΙΙ. Θετική ομόφωνη γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (8 παρόντα μέλη) προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την υλοτόμηση των συγκεκριμένων δέντρων

ΙΙΙ. Έγκριση – άδεια του Δασαρχείου στις 20 Ιουνίου 2024 για την υλοτομία των 30 φυτεμένων; δέντρων μετά από αυτοψία που διενήργησαν στο χώρο του πάρκου 3 δασολόγοι του Δασαρχείου Δράμας στις 18/6/2024.

ΙV. Απευθείας ανάθεση των σχετικών εργασιών υλοποίησης του έργου με δαπάνη 31.620 ευρώ με το ΦΠΑ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Οικολογικής Κίνησης Δράμας έχοντας υπόψη και τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας (2019 – 2028) θεωρούμε ατυχέστατη και επιστημονικά αβάσιμη την επιλογή της εφάπαξ κοπής τόσων δέντρων. Το πάρκο έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Πρόκειται για μία περιβαλλοντική καταστροφή. Έχει επέλθει δραματική αλλοίωση της φυσιογνωμίας του μοναδικού αστικού τοπίου φυσικής παραποτάμιας βλάστησης, διεθνώς αναγνωρισμένου για την υψηλή αισθητική του αξία. Υπάρχει καταστροφή της διαχρονικής μας ταυτότητας με την υποβάθμιση του σημαντικότερου τοπόσημου της Δράμας που της προσέδιδε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προσέλκυσης επισκεπτών. Γενιές επί γενιών καμαρώναμε για τα γάργαρα νερά και τα σκιερά δένδρα. Τα νερά μάς τα παίρνει πίσω σιγά σιγά η φύση ενώ τα δένδρα με τους θάμνους τα ξεριζώνει απότομα η διαχρονική αδυναμία των αρμοδίων να σταθούν αντάξια, ορθά και αξιόπιστα σύμφωνα με τις ευθύνες τους και σε αντιστοιχία με την αξία του πολυτιμότατου αυτού φυσικού πόρου της Δράμας.

Ευαισθητοποιημένα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Δράμας από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πάρκο της πόλης για αυτοψία και αποτυπώσαμε διακριτικά όλες τις φάσεις της οικολογικής καταστροφής όπως και την τελευταία σκηνή του δράματος. Καταγράψαμε, μετρήσαμε, ελέγξαμε, φωτογραφήσαμε, βιντεοσκοπήσαμε το τι συνέβη στο πανέμορφο τοπόσημο της πόλης μας. Συνεπώς υπάρχουν στοιχεία για το πόσα δέντρα κόπηκαν πραγματικά και πόσα κ.μ. ξυλείας πάρθηκαν, αν ήταν όλα τα δέντρα άρρωστα ή επικίνδυνα, αν ήταν λεύκες τεχνητής φύτευσης ή αυτοφυή δέντρα, αν για όλα τα δέντρα που κόπηκαν υπήρχε σχετική σήμανση, αν υπάρχουν δέντρα που σημάνθηκαν αλλά δεν κόπηκαν, και βεβαίως υπάρχουν και τα δημοσίως αναρτημένα έγγραφα της σχετικής διοικητικής διαδικασίας με τις αντιφάσεις τους.

Αν ήταν πράγματι ανάγκη τον Αύγουστο του 2024, ως μοναδική λύση, η εισήγηση να κοπεί άμεσα με κατεπείγουσα διαδικασία, για σοβαρότατους λόγους ασφάλειας ανθρώπινης ζωής και υγείας ένας τόσος μεγάλος αριθμός δέντρων, τριάντα (30) όπως δηλώθηκε, ύψους το καθένα μεγαλύτερου των είκοσι (20) τουλάχιστον μέτρων, σε έναν τόπο που επισκέπτεται καθημερινά τόσος μεγάλος αριθμός ατόμων κατοίκων της Δράμας αλλά και επισκεπτών της, έξι (6) χρόνια μετά την έγκριση της Διαχειριστικής Μελέτης του Πάρκου, η οποία μιλάει για σταδιακή αντικατάσταση άρρωστων – υπέργηρων δέντρων, κάποιοι βαρύνονται με σοβαρότατη και αντίστοιχα επικίνδυνη αμέλεια, αφού τα δέντρα δεν μπορεί να έγιναν ξαφνικά επικίνδυνα τον Μάιο του 2024 με μοναδική λύση; την ανάγκη της κατεπείγουσας κοπής.

Τέτοιες εισηγήσεις είναι προφανές ότι πάσχουν από αξιοπιστία και είναι εύλογο να μην χαίρουν εμπιστοσύνης. Και στο δια ταύτα εάν σε όλη αυτή την οικολογική βαρβαρότητα διαπιστωθούν λάθη, παραλείψεις, υπερβάσεις και άλλα τινά, θα αναζητήσουμε τη νομιμότητα και την αλήθεια.

Vincit omnia veritas.

 

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Λ. Καζάκης

Η Γραμματέας

Ευθυβούλη Ευρυδίκη