Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ δεν θα έπρεπε να απασχολεί το Υπουργείο μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Το ζητούμενο δεν είναι η εξυπηρέτηση των τουριστών ή η κάλυψη των αυξανομένων αναγκών κατά τους θερινούς μήνες. Η δραματική υποστελέχωση των Νοσοκομείων (ειδικά της περιφέρειας) σε κρίσιμες ειδικότητες και η απροθυμία των Ελλήνων ιατρών να τα στελεχώσουν, δεν έχουν εποχιακό χαρακτήρα. Η αποψίλωση του ΕΣΥ από Παθολόγους έχει ξεκινήσει εδώ και μια 7ετια και συνεχίζεται οδηγώντας τους εναπομείναντες Παθολόγους σε εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός Νομού Νοσοκομεία.

Την αποκλειστική ευθύνη για την στελέχωση των Νοσοκομείων, την αλλαγή των συνθηκών εργασίας και την επίλυση του προβλήματος την έχει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας εδώ και πάνω από μια 5ετια ενημερώνει συνεχώς και αδιαλείπτως για το ζήτημα της υποστελέχωσης του Γ.Ν. Δράμας αλλά και για την υφιστάμενη κατάσταση του παθολογικού τμήματος του.

Οφείλουμε για μια ακόμη φορά να σημειώσουμε τα εξής:

α) αναμένουμε την ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία θα θεσπιστούν κίνητρα αγόνου για Νοσηλευτικές Μονάδες στις οποίες οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. καταλήγουν κατ’ εξακολούθηση άγονες. Το αίτημα για την ένταξη του Νοσοκομείου μας στα νοσοκομεία ειδικού σκοπού και ο χαρακτηρισμός του «τύπου άγονου» περιλαμβάνεται εδώ και χρόνια σε όλες τις δημόσια διατυπωμένες προτάσεις μας όπως και στην εισήγηση την οποία καταθέσαμε στον ίδιο τον Υφυπουργό κ. Θεμιστοκλέους κατά την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του στις 15/5/2024.

β) θεωρούμε άστοχη την πρόθεση του Υπουργού να διακόψει την δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες Παθολόγους που θα αρνηθούν να συνδράμουν τη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων. Κρίνουμε αντιδημοκρατικό τον καταναγκασμό των συνάδελφων να συνεργαστούν με την μορφή της επίταξης υπηρεσιών η οποία δεν νοείται υπό συνθήκες υποτιθέμενης κανονικότητας. Ακόμη και αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ο συνδυασμός της διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την επίταξη των ιδιωτών παθολόγων θα προκαλέσει την εκτροπή της ροής των περιστατικών που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας από τα ιδιωτικά ιατρεία προς τα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία επιταχύνοντας έτσι την κατάρρευση του συστήματος

Ως Ιατρικός Σύλλογος ούτε συμπολιτευόμαστε ούτε αντιπολιτευόμαστε. Οφείλουμε όμως να κρίνουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική υγείας με γνώμονα πάντα την προάσπιση της Δημοσίας Υγείας σε πλήρη εναρμόνιση με τα συνταγματικά και επαγγελματικά δικαιώματα των μελών μας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όλα λύνονται με γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Υπουργός έπεσε θύμα παραπληροφόρησης υιοθετώντας ακραίες και εκβιαστικές λύσεις. Ευελπιστούμε να αντιληφθεί την πλάνη του, διαφορετικά θα πρέπει νομικά να δικαιολογήσει την επίταξη των ιδιωτών ιατρών, πρόταση που αρμόζει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, σε εμπόλεμη περίοδο ή υγειονομική κρίση. Σε μια χώρα που κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης, έχει βγει από τα Μνημόνια και το χρέος της είναι πλέον διαχειρίσιμο η λύση που προτείνουμε είναι η γενναία αύξηση των δαπανών για την Υγεία, η ορθολογιστική διαχείριση των Νοσοκομειακών πόρων, η άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών του προσωπικού των δημόσιων Νοσοκομείων. Οι παρεμβάσεις αυτές θα δώσουν ουσιαστικές και όχι εποχιακές λύσεις ώστε να ανακοπεί η πορεία αποξήλωσης των περιφερειακών Νοσοκομείων της χώρας μας.

Το ΕΣΥ χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, καλά αμειβόμενο, αποκλειστικής απασχόλησης. Το Υπουργείο Υγείας έχει όλα τα νομοθετικά εργαλεία να σχεδιάσει εκ νέου το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δίνοντας κίνητρα να στελεχωθούν Νοσοκομεία των ακριτικών περιοχών όπως η δική μας.

 

Η Πρόεδρος

Όλγα Βασιλείου

Πυρηνικός

Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Μπακόπουλος

Καρδιολόγος