Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας διοργάνωσαν, την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, ο Δήμος Δράμας και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας και τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ζωγραφική προσώπου (face painting) για τα παιδιά, τα οποία επίσης είχαν τη δυνατότητα να γράψουν σε κάρτες ευχών. Ακόμη πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Η γυναίκα – μητέρα μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Δράμας» από την κ. Βασιλική Πουλιούδη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, ενώ οι δράσεις για τη Γιορτή της Μητέρας ολοκληρώθηκαν με θέατρο σκιών από τον καραγκιοζοπαίχτη κ. Κουγιουμτζή.
Σε δηλώσεις της η κ. Σοφία Τσακιρίδου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, σημείωσε: «Η Γιορτή της Μητέρας μέχρι το 1960 εορταζόταν στην Ελλάδα στις 2 Φεβρουαρίου που είναι η Υπαπαντή του Κυρίου. Από το 1960 γιορτάζουμε με τους Δυτικούς αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Πραγματικά είναι ακόμη μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη μάνα. Τη μάνα που στο όνομά της συναντούμε την αγάπη, την αλληλεγγύη, τις αξίες που δίνει, την κινητήρια δύναμη που είναι για τα παιδιά της. Η μάνα δημιουργεί τους νέους ανθρώπους, δημιουργεί το μέλλον. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει μόνο μία καρδιά και μέχρι να κλείσει τα μάτια της χτυπάει για δύο. Για να τιμήσουν τη Γιορτή της Μητέρας, ο Δήμος Δράμας και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά Δήμου Δράμας διοργάνωσαν δράσεις στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου».
Η κ. Βασιλική Πουλιούδη, σχετικά με το θέμα της ομιλίας της σημείωσε πως «ο καθημερινός κόσμος της μητέρας είναι το ίδιο της το σπίτι» και πρόσθεσε πως στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν διάφορα αντικείμενα από ανασκαφικές δράσεις, όπως ειδώλια που αναπαριστούν τη γυναίκα. Όπως εξήγησε η κ. Πουλιούδη, αφορούν «τη γυναίκα εγκυμονούσα, τη γυναίκα σε όλες τις φάσεις της ζωής της και τη γυναίκα που στηρίζει την ίδια την οικογένειά της». Επίσης, υπάρχουν αντικείμενα από την κουζίνα της γυναίκας, όπως σκεύη κεραμικής που χρησιμοποιούσε στην καθημερινότητά της. Ακόμη, η κ. Πουλιούδη επεσήμανε πως μέσα από τα αγγεία προκύπτουν στοιχεία για το πως έντυνε και πως έτρεφε τα παιδιά, ενώ επίσης γυναίκες υπάρχουν σε λίθους και επιγραφές. «Μέσα από στήλες αναπαριστάται η γυναίκα και τιμάται η γυναίκα στο διαχρονικό της ρόλο, από τα νεανικά της χρόνια μέχρι και τον θάνατό της», ανέφερε η κ. Πουλιούδη και πρόσθεσε πως υπάρχουν επιτύμβιες επιγραφές με γυναικεία ονόματα. Επιπλέον, η κ. Πουλιούδη αναφέρθηκε στη γυναίκα του έρωτα, θέτοντας το παράδειγμα της Αριάδνης, η οποία «είναι σε κρατήρα που έπιναν κρασί». «Γνωρίζοντας τον κόσμο της γυναίκας, γνωρίζουμε τα πάντα», κατέληξε η κ. Πουλιούδη.