Κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας», ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Αναστάσιος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στους υλοτόμους του Νομού Δράμας και στη σημαντική συνεισφορά τους στην προστασία των δασών.
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, «το επάγγελμα του υλοτόμου έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Όμως είναι απαραίτητο ειδικά σε περιοχές με μεγάλο δασικό πλούτο, όπως η Δράμα. Για αυτό τον λόγο πρέπει να στηρίξετε τους υλοτόμους μας. Ακούστε τα προβλήματα που σας θέτουν και δώστε λύση. Αποδείξτε ότι σας απασχολεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου και ότι θέλετε να μπει ένα τέλος στην ερήμωση των χωριών της επαρχίας».
Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει έντονη υλοτομική δραστηριότητα, από τους ΔΑ.Σ.Ε., οι οποίοι ανταποκρίνονται πλήρως στις διαχειριστικές μελέτες που εκπονούν οι δασικές υπηρεσίες και πραγματοποιούν όλες τις υλοτομικές εργασίες που χρειάζονται για να υλοποιηθούν πλήρως οι μελέτες αυτές. Στις περιοχές λοιπόν όπου γίνονται διαχειριστικές μελέτες από τις δασικές υπηρεσίες και οι υλοτόμοι δραστηριοποιούνται με βάση τις μελέτες αυτές, έχουμε αποτελεσματική διαχείριση των δασών και τελικά μηδενίζεται ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών».
Επίσης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «οι Δασικοί Συνεταιρισμοί διαθέτουν τα αναγκαία μηχανικά μέσα με σκοπό να εκτελούν τις απαιτούμενες υλοτομικές εργασίες, οι οποίες γίνονται όχι μόνο χωρίς να προκαλούνται καταστροφές στα δάση αλλά αντίθετα προς όφελος της αειφόρου διαχείρισής τους. Δηλαδή οι Συνεταιρισμοί είναι οι φύλακες των δασών». Για τις περιοχές με δάση όπου δεν δραστηριοποιούνται Δασικοί Συνεταιρισμοί, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι «σε αυτά τα δάση, εκτός διαχειριστικής δυνατότητας, συσσωρεύεται εύφλεκτη ύλη και προκαλούνται καταστροφικές δασικές πυρκαγιές με ανεπανόρθωτες και δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε «να γίνονται διαχειριστικές μελέτες από τις δασικές υπηρεσίες για όλα τα δάση της χώρας ανεξαιρέτως», καθώς και «να υπάρχουν κίνητρα και να δίνονται αμοιβές ανά στρέμμα για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, έτσι ώστε να γίνονται εργασίες καθαρισμού και να προφυλάσσονται τα δάση μας από πυρκαγιές». «Με τον τρόπο αυτό θα γίνει μια πραγματική επένδυση στην πρόληψη, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η καύσιμη ύλη από τα δάση και να περιοριστούν όσο το δυνατόν ο κίνδυνος της πρόκλησης πυρκαγιών και ακόμη περισσότερο της ανεξέλεγκτης επέκτασή τους», πρόσθεσε ο Βουλευτής του Νομού Δράμας.