Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας. Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στους Βουλευτές του Νομού Δράμας και στα Μ.Μ.Ε., έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Οι εργαζόμενοι έχουμε εκπέμψει πολλές φορές σήμα κινδύνου για την τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας. Εδώ και μήνες η ΜΕΘ και η Παθολογική Κλινική λειτουργούν με «μπαλώματα», συνεχείς ολιγοήμερες μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία και συνεπικουρία ιδιωτών γιατρών και στρατιωτικών παθολόγων. Ζητήσαμε άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων αλλά δόθηκαν προσωρινές και όχι ουσιαστικές λύσεις. Είχαμε εκφράσει τους φόβους μας για επικείμενο κλείσιμο κλινικών και δυστυχώς βρεθήκαμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Δράμας έκλεισε τον Αύγουστο του 2023 για να γίνει απολύμανση του χώρου και μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει. Το μέλλον της αβέβαιο αφού τους προηγούμενους μήνες λειτουργούσε με δύο μόνο εναπομείναντες μόνιμους γιατρούς και με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Πρόκειται για κλινική με άρτιο εξοπλισμό που πριν από μήνες λεγόταν ότι θα επεκταθεί από τις 7 στις 12 κλίνες αγγίζοντας τα διεθνή πρότυπα. Η αναστολή λειτουργίας της είναι εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική για την περιοχή μας ενόψει και του χειμώνα, με την έξαρση των ιώσεων και ενώ τα χειρουργεία, τακτικά και επείγοντα, συνεχίζονται κανονικά. Κλειστή όπως γνωρίζετε είναι τα τελευταία δύο χρόνια και η ΜΕΘ του όμορου νοσοκομείου της Ξάνθης.
Στις 20-10-2023 ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας θα ανοίξει την 1η Νοεμβρίου, δήλωση που έχει καταγραφεί και στα πρακτικά της συζήτησης. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε έως ότου το δούμε να γίνεται πράξη.
Εκτός από τους γιατρούς που έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνιση (υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες που φτάνουν το 50%), το Νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει τρομερή υποστελέχωση και στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στη νοσηλευτική υπηρεσία, στο ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο, στην τεχνική υπηρεσία. Αμέτρητες μέρες κανονικής άδειας οφείλονται στο νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό. Οι συνθήκες υπερεφημέρευσης και εξάντλησης έχουν φτάσει τους εργαζόμενους στα όρια τους και οδηγούν σε κύμα φυγής, παραιτήσεων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Οι προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ δυστυχώς χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ακούγονται υποσχέσεις για σχεδιασμούς μελλοντικών προσλήψεων στη Δημόσια Υγεία, αλλά φως δεν διαφαίνεται στον κοντινό ορίζοντα. Η τεράστια έλλειψη προσωπικού δοκιμάζει τις αντοχές μας.
Το 40% του προσωπικού στο Νοσοκομείο Δράμας εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι ζουν με την αγωνία αν θα πάρει παράταση η σύμβαση τους, αν θα εργάζονται μετά το τέλος του χρόνου, αν θα απολυθούν. Τρομερή αδικία για τους ανθρώπους που επί χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Υγείας, έβαλαν πλάτη και συνεχίζουν να βάζουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Στην πρόσφατη επίσκεψη σας στο Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα αναφέρατε μεταξύ άλλων – σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του Γ.Ν. Πατρών «Ο Ιπποκράτης» – ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία οι συμβάσεις των συμβασιούχων του προγράμματος 4.000 στην Υγεία θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Για τους επικουρικούς με τρίμηνες συμβάσεις (προσλήφθηκαν προς αντικατάσταση των συναδέλφων που είχαν τεθεί σε αναστολή), αναφέρατε ότι θα υπάρξει ρύθμιση ώστε κι αυτοί να ενταχθούν στο επικουρικό προσωπικό, ενώ για το επικουρικό προσωπικό είπατε πως θα παρατείνονται οι συμβάσεις και μέσω προκηρύξεων οι εργαζόμενοι σταδιακά θα μονιμοποιούνται. Μην παρατείνεται την αγωνία των συναδέλφων μας. Προχωρήστε με νομοθετική ρύθμιση στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στο ΕΣΥ. Δώστε μόνιμη και οριστική λύση.
Μετά από την αντίδραση σωματείων εργαζομένων και της ΠΟΕΔΗΝ, δόθηκε πρόσφατα εντολή να σταματήσουν όλοι οι διαγωνισμοί με τους οποίους υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία όπως η καθαριότητα και η φύλαξη περνούσαν σε εργολάβους. Στο Νοσοκομείο Δράμας η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη και πρόσφατα και οι δευτερογενείς διακομιδές έχουν παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα. Εξαιτίας των αποφάσεων αυτών συνάδελφοι απολύθηκαν ενώ άλλοι συνέχισαν ως εργολαβικοί εργαζόμενοι με χαμηλότερες αποδοχές. Αναμένουμε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε οι παραπάνω υπηρεσίες να επιστρέψουν και πάλι στο νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι να επαναπροσληφθούν. Όχι όπως παλιότερα με ατομικές συμβάσεις, αλλά με μόνιμη σχέση εργασίας γιατί και οι ανάγκες που καλύπτουν είναι πάγιες και διαρκείς. Το ίδιο ζητάμε να γίνει και με τις δευτερογενείς διακομιδές. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, για να επενδύουν ιδιώτες με σκοπό το κέρδος. Τα μεγάλα ποσά που διατίθενται από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου για την ενοικίαση ιδιωτικού ασθενοφόρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ενός καινούριου ασθενοφόρου και την πρόσληψη εξειδικευμένου πληρώματος που θα διεκπεραιώνει τις δευτερογενείς διακομιδές.
Η υπουργική απόφαση για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων και το ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, διατηρεί ξεκάθαρες αδικίες σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Στο προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας γίνεται διαχωρισμός που δεν δικαιολογείται, αφού είναι ίδιος ο βαθμός της έκθεσης σε παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου. Υψηλότερο επίδομα προβλέπεται για τους νοσηλευτές και τους βοηθούς νοσηλευτών και μικρότερο για τις μαίες, τους τραυματιοφορείς, τους επισκέπτες υγείας και τους βοηθούς θαλάμου. Στην τεχνική υπηρεσία γίνονται αποκλεισμοί και άδικοι διαχωρισμοί ενώ οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων είναι οι ίδιες. Το ίδιο και στο προσωπικό των ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων. Η μεγαλύτερη αδικία είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στην επέκταση του καθεστώτος των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, αν και είναι γενικώς αναγνωρισμένο ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα για τη διασφάλιση της πλήρους και αυτόνομης λειτουργίας του Νοσοκομείου της Δράμας και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας.
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει σε όλους τους πολίτες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Ζητάμε:
-Άμεση επαναλειτουργία της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας
-Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα κενά και να επιστρέψουν οι κλινικές στην ομαλή λειτουργία τους
-Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας και του ΚΨΥ Δράμας
-Μονιμοποίηση με νομοθετική ρύθμιση όλων των συμβασιούχων
-Χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Δράμας ως «άγονου» ώστε να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών
-Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των προκηρύξεων πρόσληψης μόνιμου υγειονομικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ
-Να φύγουν οι εργολάβοι με νομοθετική ρύθμιση από τα δημόσια νοσοκομεία
-Ένταξη όλων των υγειονομικών του δημόσιου τομέα στα ΒΑΕ
-Ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών μας
-Χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία
-Επιστροφή των μισθών των συναδέλφων που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας από 1/4/22 ως 31/12/22 σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η Γραμματέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ