«Ο τίτλος του νομοσχεδίου για τα εργασιακά είναι ψευδεπίγραφος γιατί με επίκληση και άλλοθι την κύρωση Ευρωπαϊκής οδηγίας αλλάζει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δικαίου όπως το ξέρουμε. Με το ν/σ φαλκιδεύονται δικαιώματα γενεών που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα. Θεσμοθετεί η κυβέρνηση την εργοδοτική υπεροπλία, θεμελιώνει την ταξική υπεροχή και δυναμιτίζει τα θεμέλια της κοινωνίας». Αυτά τόνισε ο Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
«Η πλευρά των εργαζομένων αποτελεί για σας κόστος που πρέπει να συμπιεστεί για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Με ένα ΣΕΠΕ μάλιστα διαλυμένο που μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή για να φύγει από τον στενό πυρήνα του κράτους. Έχετε πολύ σοβαρή ευθύνη γιατί φέρνετε ρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν διαλυτικές δυνάμεις στη κοινωνία», συμπλήρωσε.
«Είμαι Βουλευτής Δράμας. Η Δράμα είναι ένας προικισμένος τόπος, έχει το δάσος του Καράντερε, τον εύφορο κάμπο με την πατάτα του Νευροκοπίου, είναι η κοιτίδα της οινικής βιομηχανίας και επίκεντρο της μαρμαροβιομηχανίας. Ξέρετε πόσα ατυχήματα και δυστυχήματα έχουμε σε αυτό τον κλάδο; Ξέρετε ότι αυτή η εντατικοποίηση της απασχόλησης σε πόσο περαιτέρω αύξηση δυστυχημάτων θα οδηγήσει;», επεσήμανε ο Βουλευτής και συνέχισε:
«Επεκτείνετε και διαλύετε το 5νθήμερο, βάζετε τον εργαζόμενο στο τοίχο και δημιουργείτε ένα νέο τύπο συμβάσεων με την κατά παραγγελία εργασία. Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας θεωρεί ότι τα δύο μέρη, εργοδότης και εργαζόμενος έχουν τα ίδια δικαιώματα, την ίδια ισχύ και διαπραγματεύονται ισότιμα μεταξύ τους. Κάτι που ισχύει. Με το άρθρο 31 θεσμοθετείτε την προστασία της απεργοσπασίας. Δεν προστατεύετε το δικαίωμα στην εργασία όπως λέτε, αλλά το δικαίωμα στην κερδοφορία του εργοδότη. Θεωρείτε ότι αυτός που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία θα διαπράξει ιδιώνυμο αδίκημα όταν την περιφρουρεί. Δεν είναι δυνατόν να περιστέλλετε τόσο πολύ το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα κατακτημένο με αγώνες και αίμα που συνεισφέρει στην κοινωνική εξέλιξη. Και αν δε το προστατεύεταε εσείς θα το κάνουμε εμείς, οι εργαζόμενοι», κατέληξε.