Μάθε πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρόνο και να κάνεις περισσότερα πράγματα σε κάθε μέρα.

Αν είσαι και εσύ από τους ανθρώπους που θέλουν να εκμεταλλεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και να ζουν τη ζωή τους κάνοντας πράγματα που τους ευχαριστούν, τότε σίγουρα θες χρόνο. Και ως εκ τούτου, σου αρέσει να είσαι παραγωγική και να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου όσα περισσότερα πράγματα μπορείς. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να μάθεις ή να αναπτύξεις νοητικά μοντέλα που θα σου επιτρέπουν να εξοικονομείς χρόνο και να κάνεις περισσότερα πράγματα σε κάθε μέρα.

Ακολουθούν 4 μικρές συνήθειες που θα σου εξοικονομήσουν μέχρι και 30+ ώρες την εβδομάδα:

  1. Θέσε καθημερινούς στόχους με βάση την ποσότητα της εργασίας σου

Ας ξεκινήσουμε με τον καθορισμό στόχων και γιατί δεν θα πρέπει να μην το κάνεις με τον συνηθισμένο τρόπο.Ο συνήθης τρόπος διεκπεραίωσης των ημερήσιων στόχων: Αποφασίζοντας την ποσότητα της εργασίας που πρέπει να γίνει.

Οι άνθρωποι συνήθως θέτουν στόχους αποφασίζοντας πόση δουλειά θα κάνουν σε μια μέρα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά προβλήματα με αυτή την προσέγγιση. Πρώτον, η ποσότητα της εργασίας είναι σταθερή. Επομένως, η ποιότητα πρέπει να είναι μεταβλητή.

Αν πεις στον εαυτό σου ότι πρέπει να γράψεις μια συγκεκριμένη έκθεση σήμερα, καθορίζεις την ποσότητα της εργασίας που πρέπει να γίνει. Ως εκ τούτου, ο στόχος σου γίνεται να ολοκληρώσεις την έκθεση με οποιοδήποτε κόστος. Τι γίνεται όμως αν η συγγραφή μιας έκθεσης υψηλής ποιότητας διαρκεί στην πραγματικότητα πάνω από 10-15 ώρες; Κάτι που δεν μπορείς να ολοκληρώσεις μέσα σε μια μέρα; Αλλά εξακολουθείς να είσαι αποφασισμένη να ολοκληρώσεις την έκθεση σε μια μέρα;

ποντικι πληκτρολογιο και ενα χερι που κραταει ενα στυλο

Δεν θα έχεις άλλη επιλογή από το να το κάνεις αυτό κάνοντας συμβιβασμό στην ποιότητα της έκθεσης. Δεύτερον, προκαλεί άγχος και, κατά συνέπεια, αναβλητικότητα. Ένας φοιτητής λέει στον εαυτό του ότι σήμερα θα μελετήσει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο από το βιβλίο του. Αλλά πώς ξέρει αν η σωστή κατανόηση του συγκεκριμένου κεφαλαίου απαιτεί δύο ώρες ή δέκα ώρες; Φυσικά, μπορεί να κάνει μια εικασία – αλλά αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα – μια εικασία. Με απλά λόγια, θέτει έναν στόχο για την ημέρα που δεν είναι απαραίτητα υπό τον έλεγχό του. Αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί άγχος – και αυτό με τη σειρά του – προκαλεί αναβλητικότητα.

Ένας καλύτερος τρόπος να θέτεις στόχους: Αποφασίζοντας τον αριθμό των ωρών που έχεις για να εργαστείς πάνω σε κάτι. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να θέσεις καθημερινούς στόχους θα μπορούσε να είναι να αποφασίσεις τον αριθμό των εστιασμένων ωρών που θα αφιερώσεις σε κάτι. Αυτό λειτουργεί καλά για δύο λόγους. Πρώτον, η ποιότητα της εργασίας είναι σταθερή. Ως εκ τούτου, η ποσότητα θα είναι μεταβλητή. 

Η ποσότητα της εργασίας που θα γίνει θα είναι μεταβλητή. Και αυτό μπορεί να φαίνεται ως μειονέκτημα – αλλά μακροπρόθεσμα – η ποιότητα νικά την ποσότητα. Και για να είμαστε ειλικρινής, πολλές φορές, στην πραγματικότητα καταλήγεις να κάνεις περισσότερη δουλειά επειδή είσαι πιο συγκεντρωμένοι. 

Δεύτερον, ένας τέτοιος στόχος είναι απολύτως υπό τον έλεγχό σου και ως εκ τούτου, δεν προκαλεί άγχος. Το να γνωρίζεις συνειδητά και υποσυνείδητα ότι αυτός ο στόχος που έχεις θέσει είναι απολύτως υπό τον έλεγχό σου. Αυτό δεν θα σου προκαλεί άγχος και θα μπορέσεις να αποφύγω καλύτερα την αναβλητικότητα.

Η μείωση του άγχους σου επιτρέπει στην πραγματικότητα να εργάζεσαι περισσότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και εξοικονομείς πολύ χρόνο επειδή δεν αναβάλλεις πράγματα τόσο πολύ. Ενώ παράλληλα εξασφαλίζεις ότι κάνεις δουλειά υψηλής ποιότητας.

  1. Παίξε γνωστικό Tetris

Σίγουρα γνωρίζεις το παιχνίδι Tetris. Το Tetris αποτελείται κυρίως από ένα πεδίο παιχνιδιού στο οποίο κομμάτια διαφορετικών γεωμετρικών μορφών, που ονομάζονται «τετρόμινο», κατεβαίνουν από την κορυφή του πεδίου. Κατά τη διάρκεια της καθόδου τους, ο παίκτης πρέπει να υπολογίσει ποιο κομμάτι πρέπει να τοποθετηθεί σε ποια θέση, ώστε να διασφαλίσει ότι όλες οι θέσεις είναι γεμάτες.

Το Cognitive Tetris είναι κάτι παρόμοιο. Είναι ένα νοητικό παιχνίδι που απαιτεί από σένα να υπολογίσεις πόση ενέργεια και τι είδους ενέργεια έχεις και να τη γεμίσεις με εργασίες που ταιριάζουν με αυτή την ενέργεια.

Για παράδειγμα:

Αν έχεις πολλή γνωστική ενέργεια και επιλέγεις να κάνεις μια εργασία που απαιτεί πολύ λίγη συγκέντρωση και προσοχή, άφηνε πολλή ενέργεια ανεκμετάλλευτη.

Και αν έχεις πολύ χαμηλή γνωστική ενέργεια και προγραμματίσεις μια πολύ απαιτητική από γνωστικής άποψης εργασία για εκείνη τη στιγμή, είναι πιθανό να κάνεις πολύ κακή δουλειά. Ή θα την αποφύγεις εντελώς και δεν θα κάνεις τίποτα επειδή νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή ενέργεια. Αν ήσουν καλή στο να παίζεις γνωστικό Tetris, θα έχεις καταλάβει αμέσως ότι μπορείς να κάνεις μια εργασία χαμηλής ενεργειακής έντασης εκείνη τη στιγμή, αντί να παρακολουθείς Netflix.

  1. Παίξε προσωρινό Tetris

Το χρονικό Tetris είναι παρόμοιο με το γνωστικό Tetris, αλλά είναι λίγο πιο εύκολο. Η υπόθεση είναι απλή. Υπολογίσε πόσο χρόνο έχεις κάθε στιγμή και ανάλογα χώρεσε τις εργασίες σου. Το να παίζεις διαχρονικό Tetris είναι εύκολο από μόνο του. Ωστόσο, ως άτομο που θέλει να μεγιστοποιήσει το χρόνο και την ενέργειά του, θέλεις να γίνεις πραγματικά καλός στο να παίζεις ταυτόχρονα τόσο το γνωστικό όσο και το χρονικό Tetris. Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί. Απλά πρέπει να εξασκηθείς. 

  1. Χρησιμοποίησε την τεχνική των τριών χρονομέτρων

Ανά πάσα στιγμή, ένα άτομο έχει πολλαπλούς στόχους στη ζωή του. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, εργάζομαι για να γίνω ένας σπουδαίος στον τομέα μου, σπουδάζω για να γίνω νευρολόγος στο μέλλον και προσπαθώ να αναπτύξω εξαιρετική σωματική νοημοσύνη. Έτσι, όπως είναι φυσικό, κατά τη διάρκεια της ημέρας μου, σκέφτομαι συνεχώς αυτές τις επιδιώξεις και πώς μπορώ να προχωρήσω σε όλες αυτές. Ωστόσο, ένα ενοχλητικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι με τραβάει από εδώ και από εκεί, επειδή έχω πολλαπλούς στόχους.

Εισήγαγε την τεχνική των τριών συναγερμών. Ξεκίνησε με τρεις συναγερμούς, αλλά πρόσθεσε τον τέταρτο μετά από λίγες ημέρες, ώστε να θυμάσαι πότε πρέπει να ολοκληρώσεις τη μέρα σου. Αυτό θα αλλάξει εντελώς τη ζωή σου, επειδή θα ξέρεις ακριβώς σε ποιο θέμα πρέπει να επικεντρωθείς σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Ανακεφαλαιώνοντας:

  • Αντί να αποφασίζεις πόση δουλειά θα κάνεις σε μια μέρα, αποφάσισε πόσες ώρες εστιασμένης εργασίας θα κάνεις. Αυτό βοηθάει να εστιάσεις στην ποιότητα της εργασίας που κάνεις, παρά στην ποσότητα.
  • Γίνε καλύτερή στο να παίζεις το γνωστικό Tetris και να αντιστοιχίζεις τις εργασίες ανάλογα με τη γνωστική σου ενέργεια. Αυτό βοηθά να εκμεταλλευτείς τη νοητική σου ενέργεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
  • Γίνε καλύτερη στο να παίζεις χρονικό Tetris και μάθε τι είδους εργασία ταιριάζει κατά τη διάρκεια διαφορετικών μεγεθών χρονικών παραθύρων. Αυτό σε βοηθά να εκμεταλλευτείς ακόμη και τα λεπτά του ελεύθερου χρόνου που έχεις στη διάθεση σου.

Χρησιμοποίησε την τεχνική για να διακρίνεις σε ποιους στόχους θα επικεντρωθείς κατά τη διάρκεια των διαφορετικών τμημάτων της ημέρας.

Πηγή: theissue.gr