ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κ. Καϊλή, αλλά ποιος φωνάζει όταν για παράδειγμα μια τσιγγάνα μάνα με παιδιά μπαίνει στη φυλακή; Αυτά είπε τον Δεκέμβριο του 2022 ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Βαν Λέου για τη γνωστή υπόθεση εμπλοκής της Εύας Καϊλή σε σκάνδαλο. Ο δε συνήγορος της Ευρωβουλευτού έλεγε διαρκώς στα κανάλια πως δεν της επέτρεψαν να δει το 2χρονο κοριτσάκι της αν και Χριστούγεννα. Το κοριτσάκι βέβαια ζούσε πλουσιοπάροχα με τον παππού του και δεν του έλειπε τίποτα.

Ας θυμηθούμε όμως την Ελένη Βούλγαρη, σύζυγο του Μπάμπη Γκολέμα, που ο γιός τους ήταν ο πιο μικρός πολιτικός κρατούμενος, αφού γεννήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ το 1967. Εκεί κρατούσαν επί 3,5 χρόνια την υπόδικη μάνα του, επικηρυγμένη για 30.000 δρχ. και καταδικασμένη ως αριστερή επειδή από 1954-1966 διακινούσε τον παράνομο Ριζοσπάστη. Στο πραξικόπημα του 1967 ήταν 2 μηνών ο μικρός, που θα έμενε φυλακή έως τα 3 του. Σε αντικριστά κελιά ήταν ο κομμουνιστής πατέρας του με συνεννόηση με τη σύζυγο από τα παράθυρα με μηνύματα σε πακέτα τσιγάρων και σηκώνοντας τα χέρια τους.

Ο Γκολέμας είδε τον γιό του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και στα 3 του χρόνια πάντρεψε τους γονείς του στο εκκλησάκι της φυλακής. Κανένας, ούτε δικηγόρος, μπορούσαν να κάνουν το οτιδήποτε ούτε για τη μάνα ή τον πατέρα ή για το παιδί που μεγάλωνε στη φυλακή χωρίς ανέσεις φυσικά… Καμία σύγκριση λοιπόν των δύο αυτών παιδιών και ούτε για τις μητέρες τους Καϊλή και Βούλγαρη. Δεν είμαστε μόνο οι τρεις μας, είπε ο Μπάμπης Γκολέμας, αλλά με ολόκληρη στρατιά ανθρώπων που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.

Όπως και τώρα παραμονές εκλογών, αγωνιζόμαστε για τη ψήφο μας που δεν πρέπει να «πάει» σε μικρά κόμματα. Δεν αφαιρεί δύναμη από τη μέχρι τώρα Κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά αφαιρεί δύναμη από την πραγματική δύναμη της λαϊκής αντιπολίτευσης.

Δικαιολογημένη η αναζήτηση του λαού σε κόμματα, αλλά δεν πρέπει να σκορπίζεται σε τέτοιες δυνάμεις, διότι πρέπει να ενισχυθεί η συνολική αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι λοιπόν πολιτική η ψήφος μας και πολύτιμη και πρέπει να την «ρίξουμε» σωστά.

Ας κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα, το άλμα, ψηφίζοντας Κ.Κ.Ε.