Ύστερα από την έκδοση των πονημάτων διδασκαλίας: «ΝΕΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ», «ΔΑΝΕΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ», «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ», ο τακτικός μας συνεργάτης, τ. Λυκειάρχης, κ. Γ. Κ. Χατζόπουλος συνέγραψε σε συνεργασία με τη φιλόλογο Παναγιώτα Ιωακειμίδου και εξέδωσαν πρόσφατα οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ, όπως και τα πιο πάνω, νέο πόνημα με τον τίτλο «Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» με το οποίο εμπλουτίζεται η Ποντιακή Λαογραφία.
Το πόνημα «Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» αριθμεί 191 σελίδες σχήματος 17Χ24, εμπλουτίζεται με 36 εικόνες, είναι αφιερωμένο στα εγγόνια του Συγγραφέα: Μαρίνα – Αικατερίνη, Γεωργία – Ραφαηλία και Κωνσταντίνο – Μάριο και περιέχει τις ακόλουθες ενότητες:
Αφιέρωση – Πίνακας Εικόνων – Πρόλογος – Στην αξεθώριαστη μνήμη τους – Έκφραση ευχαριστιών – Η θέση της Ποντίας στον Πόντο Εισαγωγικά – Η Ποντία ως Προξενήτρα – Η εγκυμοσύνη της Ποντίας – Τα μετά τον γάμο – Η Ποντία ως λεχώνα – Τα παραμόνια – Το μάσ’ ή το στύμνωμαν ή το μασοκράτεμαν – Η Ποντία γυναίκα ως μάνα – Οι ψυχικές και σωματικές αρετές της Ποντίας στο δημοτικό τραγούδι – Τα ονόματα της Ποντίας γυναίκας – Η Ποντία ως πιστή σύζυγος – Η Ποντία στην κουζίνα – Η στειρέσσα Ποντία και η υιοθεσία – Η Ποντία ως μοιχή – Η Ποντία ως χήρα – Η κοινωνική προσφορά της Ποντίας – Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας – Η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου – Η ζωή στα παρχάρια – Έθιμο στα παρχάρια (τ’ς ευδίας) – Η Ποντία ως θρησκευόμενη – Η Ποντία ως μοναχή – Η Ποντία προληπτική και δεισιδαίμων – Η πίστη της Ποντίας στη βασκανία και στις δεισιδαιμονίες – Η Ποντία και η μαγεία – Η Ποντία ως θεραπεύτρια – Η ενασχόληση της Ποντίας με τα κοινά – Ποντία και εκπαίδευση – Η Ποντία και το θέατρο – Η Ποντία ως θεατρίνα στην Ελλάδα – Η Ποντία ως δημιουργός μνημείων λόγου – Ποδονιψία – Χειρονιψία – Φιλοξενία – Η Ποντία στο αντάρτικο – Η Ποντία ως ακούσια παιδοκτόνος – Η Ποντία του Ποντιακού Ζαλόγγου – Η αδελφική αγάπη της Ποντίας – Η Ποντία ως μοιρολογίστρα – Αντιφάσεις στην εθιμική και κοινωνική ζωή των Ποντίων – Επίλογος – Λεξιλόγιο – Ευρετήριο – Βιβλιογραφία – Βιογραφία.
Περιέχει ακόμη Λεξιλόγιο, Ευρετήριο, Βιβλιογραφία εκτενή και τη Βιογραφία και Εργογραφία του Συγγραφέα.
Στο οπισθόφυλλο συμπυκνώνεται σε αδρές, όμως περιεκτικές γραμμές, η προσωπικότητα της Ελληνίδας Ποντίας Γυναίκας.
Η Ελληνίδα Ποντία, μολονότι έζησε για χρόνια πολλά – ποιος ξέρει πόσα – κάτω από το καθόλου τιμητικό καθεστώς του στυμνώματος, απέτρεψε το ξεθώριασμα των ψυχικών αρετών, που κοσμούν το τελειότερο των δημιουργημάτων του Θείου Δημιουργού.
Ξεδίπλωσε αφείδωλα και αγόγγυστα τις αρετές της για την ορθή διατροφή και διαπαιδαγώγηση της ιερής συνέχειας της ζωής.
Της εμφύτευσε την ειλικρινή αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την ορθή και βαθιά πίστη στον ελληνισμό και στον χριστιανισμό.
Με τη συγγραφή των πιο πάνω πονημάτων εμπλουτίζεται η Βιβλιοθήκη των Ποντιακών Γραμμάτων και διευκολύνονται στη γνώση και εκμάθηση τόσο της ελληνικοτάτης Ποντιακής Διαλέκτου, όσο και της Ποντιακής Λαογραφίας όχι μόνο όσοι έχουν Ποντιακή καταγωγή, αλλά και άλλοι φιλομαθείς, που επιδιώκουν τη διεύρυνση των γνώσεών τους.
Η συγγραφή των πιο πάνω πονημάτων είναι καρπός μακροχρόνιας έρευνας και μελέτης του Ποντιακού πολιτισμού, για τον οποίο εκδηλωνόταν στο παρελθόν και εξακολουθεί να εκδηλώνεται και σήμερα ενδιαφέρον από τους φιλομαθείς.
Ήδη τα πιο πάνω πονήματα διδάσκονται και εξετάζονται από τους φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με υπολογισμό της βαθμολογίας για τη λήψη του πτυχίου τους.
Τα βιβλία πωλούνται στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας σε τιμή πολύ προσιτή.