Παραγωγή: Φεστιβάλ Φιλίππων – Spleen Theatre

Μετάφραση στα Αγγλικά από τον Arnold Green

7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας (Φάρος), Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα 21.30

 

Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με το Spleen Theatre παρουσιάζουν, την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, στον Προαύλιο Χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας (Φάρος) το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Hymn to Liberty».

Αιώνιο πνεύμα του αδούλωτου νου!

Πιο λαμπρή από παντού στα μπουντρούμια, Ελευθερία! Είσαι εσύ,

Γιατί κατοικία σου είναι η καρδιά…

– Λόρδος Μπάιρον

Το πνεύμα της Ελευθερίας έχει καταρρακωθεί. Καταδικασμένο να κουβαλάει αιώνες ανθρώπινου πόνου, περιμένει. Θα εμφανιστεί μόνο όταν καλεστεί.

Τα χρόνια της καταπίεσης, της υποδούλωσης και της εξαθλίωσης έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Κανένας δεν μπορεί να βρει δύναμη να την καλέσει. Τι κάνουμε σε τέτοιους καιρούς; Τη λησμονούμε; Ξεχνάμε ότι μέσα μας παραμένει ζωντανή;

Τότε, 200 χρόνια πριν, η φλόγα της Ελευθερίας αναζωπυρώθηκε στην καρδιά και το νου των Ελλήνων.

Σήμερα, ο αφηγητής μας, ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί όλα τα “κλαδιά” του δέντρου της δημοκρατίας, ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη το 2021, («Με πηγαία απ’την ψυχή αγάπη, χαιρετά τη χώρα του Ουάσιγκτον»), στην Ελλάδα του 1821, για να θυμηθεί. Για να την καλέσει. Για να αφηγηθεί την ιστορία της. Να θυμηθεί τις θυσίες που πρέπει να γίνουν για τη λευτεριά και τη δημοκρατία. Μα όταν η φλόγα ανάψει, η Ελευθερία δεν θα τον αφήσει απλά να αφηγηθεί την ιστόρία της. Θα τον υποχρεώσει να τη ζήσει.

Σε μια στιγμή της ιστορίας που η αμερικανική δημοκρατία φαίνεται πιο εύθραυστη από ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη μνήμη, σε μια εποχή που οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο απειλούνται από την πόλωση, τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τη διάρρηξη των ιστών, o Ύμνος στην Ελευθερία του Σολωμού μας μιλά σήμερα τόσο ξεκάθαρα όσο και όταν γράφτηκε. Ανακαλεί διδάγματα που όλες οι δημοκρατίες ανά τον κόσμο οφείλουν να θυμούνται και να κάνουν πράξη. Όταν πάρει φωτιά μες στο μυαλό, η καρδιά της λευτεριάς που χτυπά δε μπορεί να σβήσει.

Ποτέ από τις γλώσσες των συκοφαντών

Να μην αφήσετε, παλικάρια, να ειπωθεί

Ότι παραδομένα τα χέρια σας στο μίσος,

Σηκώθηκαν ενάντια σ’ αδελφό.

Σκηνοθεσία: Laura Tesman

Καλλιτεχνικοί διευθυντές του Spleen Theatre:

Laura Tesman Gillette & Gene Gillette

Συνεργάτες της Παράστασης:

Brian Freeland

Gene Gillette

Laura Tesman Gillette

Ερατώ Α. Κρεμμύδα

Rosie McNamara

Με την υποστήριξη των: School of Visual, Media and Performing Arts at Brooklyn College και PSC-CUNY Research Foundation.

Η παράσταση δημιουργήθηκε από το καλλιτεχνικό σχήμα. Περιέχει ζωντανές μαρτυρίες Ελλήνων μεταναστών και ομογενών που ζουν στη Νέα Υόρκη και  παρουσιάζεται στα αγγλικά και στα ελληνικά.

 

«Hymn to Liberty»

7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας (Φάρος)

Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα 21.30

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της εκδήλωσης.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τιμές εισιτηρίων: 8 € Γενική Είσοδος, 5 € Φοιτητικό, Άνω των 65 ετών, Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, Ανέργων

Προπώληση: www.ticketservices.gr, καταστήματα public

Πληροφορίες:

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)

Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

*Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας