Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν την ρύθμιση λόγω της πανδημίας – Τι θα γίνει με την δόση του Νοεμβρίου

Θέμα ήμερων (αν όχι ωρών) είναι η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον «κόμβο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα παρέχει την δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για όσους όσοι δεν κατάφεραν εξαιτίας της πανδημίας να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, όλοι οι οφειλέτες της εφορίας που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και, για οποιονδήποτε λόγο, έχασαν στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 είτε παλαιές ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών των νόμων 4321/2015 και 4611/2019, οι οποίες προέβλεπαν υπό προϋποθέσεις αποπληρωμή έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, είτε ρύθμιση εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017, θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεών τους από τον τρέχοντα μήνα (Νοέμβριο του 2020) και μετά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης της πληρωμής της δόσης του Νοεμβρίου για τους πληττόμενους λόγω του δεύτερου γενικού lockdown.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έτσι έχασε τη ρύθμιση.

Μόλις ανοίξει η πύλη των 120 δόσεων, θα μπορεί να ξαναμπεί στη παλαιά ρύθμιση και οι δυο δόσεις που δεν κατέβαλε θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης ως υπεράριθμες.

Παράλληλα ανέφερε ότι για όσους δεν μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και ενδεχομένως να υπάρξει νέα παρέμβαση επανένταξης για όσους πλήττονται και συγκεκριμένα για αυτούς που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων, για να ενταχθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους σήμερα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους.

 Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δεν έχει πληγεί από την πανδημία, ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές που έγιναν θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία διαμορφώνεται στο ποσό των 106,197 δισ. (Σεπτέμβριος 2020).

Ωστόσο σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αν αφαιρεθούν τα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 83,553 δισ. ευρώ έναντι 82,994 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που δημιουργήθηκε κατά το 9 μηνο του 2020 έφτασε τα 3,898 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,270 δισ. (μείωση κατά 26%). Για το Σεπτέμβριο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 695 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 588 εκατ. (αύξηση κατά 18%).
Πηγή: protothema.gr