ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή Ν. Δράμας

Μέλους Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

 

 

Να ξεκινήσω με το αυτονόητο και αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την εισβολή και να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Καμία εισβολή σε ξένη χώρα δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με οποιοδήποτε επιχείρημα.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τη ρωσική εισβολή:

1. Η Ουκρανία δεν υλοποίησε ποτέ στο σύνολό τους τις συμφωνίες Μινσκ-1 και Μινσκ-2 με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής ένταση στην περιοχή, ενώ με την εξωφρενική κούρσα στα εξοπλιστικά απλά χειροτέρευε της θέση της απέναντι στην Ρωσία.

2. Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στα σύνορα της, καθώς τα νατοϊκά όπλα που εγκαθίστανται σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν μπορούν να πλήξουν την Μόσχα άμεσα. Και προφανώς μπορούν να την πλήξουν και με πυρηνικά.

3. Οι ΗΠΑ κάνουν ο,τιδήποτε για να μην προσχωρήσει ο αγωγός Nord Stream 2, καθώς έτσι μπορούν να πωλούν το δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο που είναι όμως ακριβότερο από το ρωσικό. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχονται αυτή τη καταφανή ανοησία.

4. Στην Ουκρανία μετά την πληρωμένη και στημένη «επανάσταση» του 2014, οι κυβερνήσεις κινούνται στον πολιτικό άξονα φασισμού-ακροδεξιάς και ούτε πόντο παραπέρα. Οι φασιστικές πολιτικές ομάδες στην Ουκρανία έχουν δολοφονήσει εκατοντάδες πολίτες έκτοτε, με κορυφαίο εγκληματικό γεγονός την πυρπόληση του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδησσό που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς πολίτες.

5. Στις περισσότερες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν κηρυχθεί παράνομα, όπως και στην Ουκρανία. Οπότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία δυτικού τύπου σε αυτές τις χώρες.

6. Στην Ρωσία βέβαια δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο, αλλά για έναν περίεργο λόγο όποιος αντιτίθεται σθεναρά στον Πούτιν μετά από κάποιο διάστημα βλέπει τα ραδίκια ανάποδα. Ανεξήγητο!

7. Το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ, θεωρούν, με σειρά διαβάθμισης, ως απόλυτο κακό την Ρωσία και μετά την Κίνα. Και αυτό είναι η στάνταρ αναφορά σε όλα τα φόρα που γίνονται δημόσιες κουβέντες. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως καθώς παρακολούθησα για 7,5 χρόνια τη Διακοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

8. Την ίδια στιγμή που δικαίως ξεσηκωνόμαστε ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν περιοχές της Σομαλίας και οι Σαουδάραβες συνεχίζουν να ισοπεδώνουν την Υεμένη με αεροπορικές επιθέσεις. Ευαισθησία αλά καρτ για τους δυτικούς.

9. Η Ρωσία διοικείται αυταρχικά και ανελεύθερα εδώ και αρκετά χρόνια από τον Πούτιν. Δρα όπως δρουν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επιθετικά. Και το κάνει έχοντας τονώσει τον εθνικισμό στο εσωτερικό της χώρας και βρίσκοντας πατήματα στην επίσης επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ δηλαδή των ΗΠΑ. Η Ευρώπη σε όλη αυτή την εξέλιξη ακολουθεί τις επιλογές των ΗΠΑ ως πρόθυμη σύμμαχος, όταν δεν διαλύει κράτη, όπως η Γαλλία έπραξε στην Λιβύη. Α ναι, εκεί σκοτώσανε κόσμο στο όνομα του διαφωτισμού προφανώς. Για να μην θυμηθώ τα εγκλήματα Δυτικών και Ρώσων στη Συρία, στο Ιράκ και τον Λίβανο.

10. Και καθώς ο φόβος μας στο παρελθόν ήταν ο ανταγωνισμός των δύο υπερδυνάμεων και ο επαπειλούμενος πυρηνικός όλεθρος, κοιμηθήκαμε ήσυχοι όταν έπεσε το τρισκατάρατο σιδηρούν παραπέτασμα και υπερίσχυσε ο καπιταλισμός. Και τώρα που ο καπιταλισμός απειλεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο, έχουμε μείνει χωρίς αντιπολεμικό κίνημα. Ας παραδειγματιστούμε από την γενναιότητα των Ρώσων πολιτών που ξεσηκώνονται μέσα στην πατρίδα τους ενάντια στον Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος. Πριν είναι αργά…