ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Γ. ΤΣΙΡΩΝΗ

Πραγματοποιήθηκε η 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου, το τριήμερο 20-22 Απριλίου 2017, με τη διοργάνωση να κορυφώνεται το Σάββατο 22 Απριλίου όταν και διεξήχθη η 17η Γιορτή Σπόρων. Μάλιστα, για πρώτη φορά σε Γιορτή Σπόρων στο Πελίτι παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης. Ακόμη παραβρέθηκαν οι Βουλευτές κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, o Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, καθώς και η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου. Άλλωστε ο Δήμος Παρανεστίου ήταν στους υποστηρικτές της διοργάνωσης, μαζί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, το παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία των σπόρων SeedFreedom, το Navdanya International, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Οικολογική Κίνηση Δράμας κ.α..

Στη μεγάλη αυτή γιορτή των σπόρων συμμετείχαν περίπου 70 πολίτες 15 χωρών από την Αφρική, την Ευρώπη, την Αμερική, οι οποίοι μετέφεραν ξεχωριστές εμπειρίες από τις πατρίδες τους. Με την διοργάνωση της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα συσπείρωσης των οργανώσεων που παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και μήνυμα για την ανάπτυξη των σπόρων, στο πλαίσιο μιας νέας κουλτούρας βασισμένης στην αγάπη και στην συνεργασία για τη διατήρηση της γης και των σπόρων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ιδρυτή του Πελίτι κ. Παναγιώτη Σαϊτανούδη, αλλά και από τους υπόλοιπους εθελοντές, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι περίπου 700. Επίσης, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην επαναφορά της Δημοκρατίας των σπόρων, με τους παραγωγούς να έχουν το δικαίωμα να καλλιεργούν τους παραδοσιακούς σπόρους, που επί δεκάδες χρόνια έχουν αποδείξει την αξία τους. «Αν προστατέψουμε την Δημοκρατία στην διατροφή προστατεύουμε και την Δημοκρατία μας» υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης.

Για άλλη μια χρονιά πλήθος κόσμου προσήλθε στο Πελίτι για την ανταλλαγή των σπόρων, ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής έγιναν πολλές εκδηλώσεις: εργαστήρια, συζητήσεις, χαριστικό παζάρι, εργαστήρια φύλαξης και φύτευσης σπόρων για ερασιτέχνες, υπαίθρια περιβαλλοντική εκπαίδευση, μουσικές βραδιές, φωτογραφικές εκθέσεις και προβολές βίντεο. Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 28-30 Απριλίου στη Διεθνή Συνάντηση Ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στη Βρετάνη της Γαλλίας, ενώ η επόμενη Γιορτή Σπόρων θα πραγματοποιηθεί στη Γη του Πελίτι το 2018, το Σάββατο πριν από την Κυριακή του Θωμά.

 

Θανάσης Σιουτόπουλος