ΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Α.Μ.Θ., ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ», ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑ

  • «Διαθέτουμε την εμπειρία, τη γνώση, τις φρέσκες ιδέες, αλλά κυρίως τη βούληση να φέρουμε την ανατροπή»
  • «Ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από πρόσωπα που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου»
  • «Η ενιαία περιφερειακή συνείδηση αποτελεί σημαία της παράταξής μας, γιατί θεωρούμε ότι πρόκειται για δομικό στοιχείο της αναπτυξιακής δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει η Περιφέρειά μας»
  • «Θα ξεθάψουμε τον κρυμμένο πλούτο της Δράμας και θα τον αποδώσουμε στα παιδιά της, στους πολίτες της»
  • «Η δική μας η θέση είναι ότι η Δράμα δικαιούται και θα αποκτήσει μέσα στην επόμενη τετραετία, μία αξιοπρεπή σύνδεση με την Εγνατία οδό, η οποία θα καλύπτει τις πραγματικές κυκλοφοριακές ανάγκες»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας. Στη συνέντευξή του ο κ. Κατσιμίγας μιλάει για την απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., ασκεί κριτική στη νυν διοίκηση της Περιφέρειας, ενώ θέτει και τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν την επόμενη ημέρα τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και ειδικά για τη Δράμα.

 

Ερ.: Κύριε Κατσιμίγα, λάβατε την απόφαση να διεκδικήσετε τη θέση του Περιφερειάρχη, ως επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία». Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή;

Υπηρέτησα τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα, την περίοδο 2011 – 2014. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου, δεν έπαψα στιγμή να παρακολουθώ με ενδιαφέρον, από τη θέση πλέον του απλού αλλά ενεργού πολίτη, τα τεκταινόμενα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην αρχή παρατήρησα μία αρκετά συγκεντρωτική άσκηση διοίκησης από τον εκλιπόντα Γιώργο Παυλίδη, η οποία εκτιμώ ότι προκάλεσε πολλές δυσλειτουργίες. Αφότου ανέλαβε τη διοίκηση ο Χρήστος Μέτιος, άρχισε να συντελείται σταδιακά μια αποδόμηση της λειτουργίας της Περιφέρειας, αντίστοιχη με εκείνη που συντελούνταν στην παράταξη που διοικούσε η οποία και αμφισβήτησε τον ηγετικό ρόλο του νέου αρχηγού. Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν στελέχη παραιτούνται και αποχωρούν, όταν οι Αντιπεριφερειάρχες απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις και παύουν να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη, είναι αδύνατο να παραχθεί ουσιαστικό έργο. Μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με παρακίνησαν να αναλάβω μια πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, αξιολογώντας ως εχέγγυα το καθαρά αυτοδιοικητικό και τεχνοκρατικό μου προφίλ και τη μη κομματική μου στράτευση. Προσωπικά, ένιωσα την υποχρέωση να ανταποκριθώ θετικά σε αυτήν την πρόκληση, προκειμένου να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου και να συμβάλω στην αλλαγή πορείας για την Περιφέρειά μας, με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του τόπου και για την ευημερία των πολιτών.

 

Ερ.: Η βασική καινοτομία που επιφέρει ο «Κλεισθένης» είναι η απλή αναλογική. Με βάση αυτό είναι εξαιρετικά αδύνατο η επόμενη Περιφερειακή Αρχή να έχει πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατ’ αρχήν πιστεύετε πως το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης είναι έτοιμο για να εφαρμόσει αυτή την αλλαγή; Αλλά και ευρύτερα, οι τοπικές κοινωνίες μπορούν εύκολα να υιοθετήσουν τη νέα κατάσταση;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απλή αναλογική, που εισήγαγε ο «Κλεισθένης», αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας διότι αποτελεί ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα μετάβασης από τον «Καλλικράτη» δηλαδή από την οργανωτική ανασυγκρότηση, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και τη διεύρυνση της συμμετοχής. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που εκτιμώ ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δικαιολογημένα διατυπώνονται προβληματισμοί για το κατά πόσον οι συγκλίσεις θα γίνουν με αμιγώς πολιτικά κριτήρια ή αν θα προκύψουν συναλλαγές για το μοίρασμα αξιωμάτων. Μένει να δούμε το νέο σύστημα να εφαρμόζεται στην πράξη. Η δική μας, πάντως, ξεκάθαρη τοποθέτηση είναι ότι θα συζητήσουμε καλοπροαίρετα και θα επιδιώξουμε προγραμματικές συγκλίσεις, δηλαδή τη συνεργασία με άλλες παρατάξεις στη βάση των προγραμματικών μας θέσεων. Ευελπιστώ ότι παρόμοια θα είναι και η στάση των υπόλοιπων παρατάξεων ενώπιον αυτής της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας. Αν η επόμενη διοίκηση προκύψει από συναλλαγές, θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει στο έργο της. Για μας η νέα διοίκηση αναμένεται να λειτουργήσει παιδευτικά και καταλυτικά για το σύνολο των παρατάξεων που θα μετέχουν σε αυτήν, καταργώντας στην ουσία την έννοια των συμπολιτευόμενων και των αντιπολιτευόμενων συμβούλων.

 

Ερ.: Η παράταξή σας στηρίζεται από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χωρίς όμως να είναι απόλυτα συνδεδεμένη μαζί του. Άλλωστε και στο όνομά της δεσπόζει η λέξη «Ανεξάρτητη». Πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει καθοριστικά η στάση των κομμάτων στις Περιφερειακές εκλογές ή οι πολίτες θα ξεπεράσουν τις όποιες στηρίξεις;

Στο όνομά της παράταξής μας δεσπόζει η λέξη «Ανεξάρτητη», όπως δεσπόζει και η λέξη «Ενωτική». Όταν μαζί με άλλους ανθρώπους αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, θελήσαμε να προσδώσουμε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά στην πρωτοβουλία μας. Έτσι προέκυψε η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», η οποία στη συνέχεια αξιολογήθηκε θετικά από το κυβερνόν κόμμα και, ως εκ τούτου, στηρίχτηκε με τη συμμετοχή στελεχών του στα ψηφοδέλτιά μας. Ταυτόχρονα, όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε, ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από πρόσωπα που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, αλλά και από αρκετά νέα άτομα, ναι μεν από τη μία πλευρά ανένταχτα πολιτικά, αλλά από την άλλη, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για τον τόπο τους. Η σύνθεση αυτή επιβεβαιώνει τη συγκρότηση μιας παράταξης με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, που από την επομένη των εκλογών θα εργαστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες και τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών της Περιφέρειάς μας. Εκτιμώ ότι πολίτες έχουν εμπεδώσει πλέον ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί μία τοπική υπόθεση, ανεξάρτητη από την κεντρική πολιτική σκηνή, σκεπτικό με το οποίο θα αναζητήσουν τα πιο ικανά πρόσωπα, αυτά που έχουν κάτι να τους πουν, αυτά που μπορούν να απαντήσουν στις αγωνίες τους. Με την παραδοχή αυτή, αλλά και το γεγονός ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι κριτικά εγγράμματος, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος για την ανταπόκριση που θα έχει η προσπάθειά μας.

 

Ερ:. Μια από τις βασικές αλλαγές του προηγούμενου αυτοδιοικητικού συστήματος, του «Καλλικράτη», ήταν η θέσπιση των αιρετών ενιαίων Περιφερειών; Θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα για την καθιέρωση ενιαίας περιφερειακής συνείδησης;

Η ενιαία περιφερειακή συνείδηση αποτελεί σημαία της παράταξής μας, γιατί θεωρούμε ότι πρόκειται για δομικό στοιχείο της αναπτυξιακής δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει η Περιφέρειά μας. Πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, να εγκαταλείψουμε την εσωστρέφεια και την περιχαράκωση που δημιουργούσε το μοντέλο των παλιών Νομαρχιών. Να κατανοήσουμε και να εμπεδώσουμε στον απόλυτο βαθμό ότι έργα και δράσεις που γίνονται σε έναν τόπο μας, συχνά αποδεικνύονται χρησιμότερα για έναν άλλο τόπο μας ή και για ολόκληρη την Περιφέρεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κάθετου ελληνοβουλγαρικού άξονα της Νυμφαίας, που κανείς πλέον δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει ως «έργο της Ροδόπης». Είναι κοινή διαπίστωση ότι το συγκεκριμένο έργο περισσότερο ωφέλησε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, όπως την Καβάλα και κυρίως το νησί της Θάσου.

Με τον «Καλλικράτη», αλλά και τώρα με τον «Κλεισθένη», έγιναν πράγματι κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της περιφερειακής συνείδησης, όμως κατά τη γνώμη μου δεν ήταν τόσο τολμηρά όσο θα έπρεπε. Προσωπικά, θα συμφωνούσα με την κατάργηση της θέσης του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να αποτρέπεται η αναβίωση λογικών και πρακτικών που συνδέονται με τη λειτουργία των παλιών νομαρχιών. Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Περιφέρεια είναι μία και ενιαία, και όχι ομοσπονδία πρώην νομαρχιών. Όσο το θεσμικό πλαίσιο διατηρεί τα εμπόδια και τις αγκυλώσεις, η ευθύνη μετατίθεται σε εμάς, προκειμένου να εφαρμόσουμε πολιτικές με περιφερειακό χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων των κατοίκων και των κοινών αναπτυξιακών προκλήσεων.

 

Ερ.: Διατελέσατε Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη θητεία της πρώτης αιρετής Περιφέρειας (2011-2014). Αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν ότι γνωρίζετε εκ των έσω τον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας. Με βάση αυτή την εμπειρία, πώς κρίνετε το έργο της νυν Περιφερειακής Αρχής; Κατάφερε να επιτελέσει σημαντικό έργο;

Η ανάληψη των καθηκόντων του Εκτελεστικού Γραμματέα στην πρώτη αιρετή Περιφέρεια ήταν πραγματικά μία πρόκληση για εμένα. Κλήθηκα να αναλάβω έναν σύνθετο οργανωτικό και εκτελεστικό ρόλο σε έναν αυτοδιοικητικό θεσμό, που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα υπό εξαιρετικά δύσκολες, από κάθε άποψη, συνθήκες. Ωστόσο, αυτή η θητεία στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα μου έδωσε την ευκαιρία να «πατήσω» κάθε γωνιά της Περιφέρειάς μας, να γνωρίσω τα ειδικότερα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και να αποκτήσω ικανή εμπειρία στην αντιμετώπισή τους. Με αυτά τα εφόδια, φρονώ ότι είμαι σε θέση να εξάγω ασφαλή συμπεράσματα για τις ενέργειες και το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής. Αποτελεί συνειδητή επιλογή μου να αποφεύγω ισοπεδωτικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, ωστόσο διαπιστώνω ύστερα από την καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μου την πανθομολογούμενη ανεπάρκεια και αποτυχία του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Αρκεί μια ανάγνωση των στοιχείων, που αφορούν στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Περιφέρειά μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών, έχοντας αξιοποιήσει μόνο το 22% των διαθέσιμων πόρων, που ανέρχονται σε 520 εκ. ευρώ. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αξιοποίηση των χρημάτων αυτών μεταφράζεται σε έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, τα οποία βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά την υλοποίηση των έργων, μεταφράζεται σε ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Περιφέρειάς μας συνολικά. Όλα αυτά δεν τα είδαμε από την απερχόμενη διοίκηση, αντιθέτως διαπιστώσαμε και μία απορρύθμιση στη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που είχε έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Ερ.: Οι προτεραιότητες της επόμενης Περιφερειακής Αρχής ποιες πρέπει να είναι; Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, εφόσον βέβαια αποτελέσετε την επιλογή των πολιτών στις εκλογές;

Τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της πατρίδας μας είναι η δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση που κατέχουμε και η διασυνοριακότητα. Κάποτε η Περιφέρειά μας αντιμετωπιζόταν ως ένα αδιέξοδο, ως η εσχατιά της Ελλάδας. Σήμερα αποτελούμε πύλη εισόδου στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δίαυλος επικοινωνίας με τις αγορές της Ασίας, του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας. Βρισκόμαστε, επίσης, πλησιέστερα στη βαλκανική ενδοχώρα και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ από εδώ διέρχονται και από εδώ προγραμματίζεται να διέλθουν και άλλα ενεργειακά δίκτυα στο εγγύς μέλλον. Χρέος μας, λοιπόν, ως αυριανής διοίκησης της Περιφέρειας, θα είναι να ρίξουμε το βάρος στην αξιοποίηση αυτής της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόσο, δεν αγνοούμε ότι ο Πρωτογενής τομέας είναι και θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Γι’ αυτό και στον σχεδιασμό μας έχουμε συμπεριλάβει δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με σκοπό να παραμείνουν στον τόπο τους και να κρατήσουν τα χωριά μας ζωντανά. Επειδή η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα να χορηγεί αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή να καταβάλει αποζημιώσεις, ως βασικό εργαλείο για τη στήριξη των αγροτών προτάσσουμε την υλοποίηση αρδευτικών έργων, με σκοπό τη μείωση του κόστους άρδευσης και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής. Τα αρδευτικά έργα μπορεί να συνίστανται είτε στην κατασκευή καινούργιων δικτύων, είτε στη συντήρηση των ήδη υφιστάμενων, όπως εδώ στη Δράμα που είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Παράλληλα, στοχεύουμε στο να αξιοποιήσουμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα επιφανειακά νερά, με την κατασκευή φραγμάτων και μικρών ταμιευτήρων, προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις αντλήσεις. Περαιτέρω, μέριμνά μας θα είναι η ενθάρρυνση συλλογικών προσπαθειών των ανθρώπων του Πρωτογενούς τομέα, η προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών και της βιολογικής κτηνοτροφίας, αλλά και η βελτίωση της προσπελασιμότητας στις αγροτικές περιοχές.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις και για τον δευτερογενή τομέα, με έμφαση στις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού κλάδου, όπως επίσης για τον τουρισμό, που δεν μπορεί να περιορίζεται στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». Η Δράμα είναι ο ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη ενός άλλου τουριστικού μοντέλου: «12 μήνες τον χρόνο».

 

Ερ.: Υπάρχει γενικότερα, σε τοπικό επίπεδο, η άποψη ότι η Δράμα διαχρονικά έχει αδικηθεί σε περιφερειακό επίπεδο. Συμφωνείτε με αυτή την παραδοχή; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

Έχω δηλώσει ότι η Δράμα κατείχε ιστορικά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο μπορεί και οφείλει να ανακτήσει. Προϋπόθεση για αυτό είναι να επιδείξει εξωστρέφεια και να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία διαθέτει σε αφθονία. Εμείς έχουμε καταγράψει τις ανάγκες, έχουμε καταγράψει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και φρονούμε ότι διαθέτουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις ώστε να άρουμε τις όποιες ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να πάψει να υπάρχει αυτό το αίσθημα αδικίας, που περιγράφετε.

Καταρχάς, έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα, η οποία θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης του κόστους άρδευσης, μέσω της ανάδειξης των εκλεκτών προϊόντων που παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας και μέσω της προώθησης της βιολογικής κτηνοτροφίας στον ορεινό όγκο της. Επίσης, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη η επεξεργασία των περίφημων μαρμάρων να γίνεται στη Δράμα, για το πώς η περιοχή θα αποκτήσει εναλλακτικό τουρισμό και οικοτουρισμό, για το πώς θα αναβαθμιστεί το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, πώς θα επιμηκυνθεί η περίοδος λειτουργίας του και πώς θα συνδεθεί με άλλους αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς. Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμά μας έχει και η αναβίωση της Δράμας ως πόλης του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπου είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε καθοριστικά, με τη διεκδίκηση δομών και με τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών, όπως η κατασκευή θεατρικής στέγης. Επίσης δεσμευτήκαμε για τη δημιουργία Περιφερειακού Συμβουλευτικού Κέντρου για Απεξαρτημένα Άτομα. Πολλά ακόμα περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό μας για τη Δράμα, τα οποία είναι ρεαλιστικά και ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες, ενώ είναι συμβατά και με τις αρμοδιότητες του θεσμού της Περιφέρειας.

Εκεί όπου θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, είναι στην ανάγκη άρσης της οδικής απομόνωσης της Δράμας, η οποία, για να είμαστε ειλικρινείς, οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί τοπικοί παράγοντες ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν υπερφίαλα έργα, με απαγορευτικό κόστος. Ξέρετε, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να μην υλοποιηθεί ένα έργο, είναι να έχει υπερφίαλες μελέτες και πολύ υψηλό κόστος. Η δική μας η θέση είναι ότι η Δράμα δικαιούται και θα αποκτήσει μέσα στην επόμενη τετραετία, μία αξιοπρεπή σύνδεση με την Εγνατία οδό, η οποία θα καλύπτει τις πραγματικές κυκλοφοριακές ανάγκες.

Εργαζόμενοι προς την ίδια κατεύθυνση, της άρσης δηλαδή της απομόνωσης της περιοχής, θα αξιώσουμε – και έχουμε τα κατάλληλα επιχειρήματα – η Σιδηροδρομική Εγνατία να διέρχεται όχι από την Αμφίπολη, αλλά από τις Σέρρες και τη Δράμα. Θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία και γενικότερα οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις είναι κριτικά εγγραμματισμένοι ώστε τάχιστα να συνειδητοποιήσουν τη δυναμική που θα προσδώσει στην περιοχή της Δράμας η διέλευση των γρήγορων ηλεκτροκίνητων τρένων, προκειμένου να στρατευτούν μαζί μας σε μια κοινή διεκδίκηση.

 

Ερ.: Με βάση ποια κριτήρια επιλέξατε τους συνεργάτες σας στο ψηφοδέλτιο της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας»;

Η αγωνία μου από την πρώτη στιγμή, όταν αποφάσισα να πορευτώ σε αυτό το όμορφο και συνάμα δύσκολο «ταξίδι», ήταν να φέρω δίπλα μου πρόσωπα που συνδυάζουν ικανότητες κατάλληλες προκειμένου να τους εμπιστευτώ κρίσιμους ρόλους την επομένη των εκλογών και που να έχουν την ειλικρινή διάθεση να εργαστούν για το κοινωνικό σύνολο και την ευημερία του τόπου μας. Αυτή τη στιγμή, κι ενώ απομένουν λεπτομέρειες για το κλείσιμο του ψηφοδελτίου, μπορώ να πω ότι αισθάνομαι ανακούφιση και σιγουριά, διότι πλαισιώνομαι από άτομα που προέρχονται μέσα από την κοινωνία, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τους επαγγελματικούς χώρους, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου, που μπορούν και έχουν τη διάθεση να αναζητήσουν και να δώσουν λύσεις.

 

Ερ.: Τι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όταν θα επιλέξουν την επόμενη Περιφερειακή Αρχή; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας;

Η ψήφος είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει ο κάθε ένας από εμάς, ο κάθε πολίτης! Ωστόσο πρέπει να το χρησιμοποιούμε όπως πρέπει και όχι όπως τύχει, διότι η ψήφος μας έχει τη δυναμική να αλλάξει και να καθορίσει την ευημερία μας, να καθορίσει την ίδια τη ζωή μας! Επειδή το σύστημά μας είναι αντιπροσωπευτικό, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να επιλέξουμε για εκπροσώπους μας αυτούς που έχουν τις δεξιότητες να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας και στις προκλήσεις των ημερών. Εμείς πιστεύουμε ότι διαθέτουμε την εμπειρία, τη γνώση, τις φρέσκες ιδέες, αλλά κυρίως τη βούληση να φέρουμε την ανατροπή, να γυρίσουμε σελίδα και να δώσουμε στη Δράμα τη θέση που της αξίζει. Θα ξεθάψουμε τον κρυμμένο της πλούτο και θα τον αποδώσουμε στα παιδιά της, στους πολίτες της. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι δεν διεκδικούμε δόξα και τιμές, διότι αυτά τα κατακτήσαμε στο παρελθόν. Εμείς στρατευτήκαμε προκειμένου να πάει μπροστά ο τόπος μας, προκειμένου να ευημερήσουν τα παιδιά μας!