ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟN ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Ι. ΣΑΒΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΚΠΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΝ

 

  • «Κανένας στηριζόμενος στην άγνοια ή στην κακή βούληση δεν δικαιούται να συκοφαντεί, προσβάλλει και κηλιδώνει ευσυνείδητους λειτουργούς. Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται πειθαρχικά και ίσως και ποινικά»
  • Παρέμβαση και από το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Περιοχής Α.Μ.Θ. κατά της «πόλης+ζωής»: «Προσπάθεια εμπλοκής, απειλής και σπίλωσης των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και απαξίωσης του ρόλου που επιτελεί θεσμικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση»

 

Η προσπάθεια λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ από παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δράμας, όπως είναι γνωστό, έχει τεθεί στο αρχείο, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς σύμφωνα όσα ισχύουν πλέον για κάθε μεταβολή σε δημοτικό νομικό πρόσωπο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημάρχου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση (με τις ψήφους από τις παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση») για τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Ακολούθησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ο έλεγχος νομιμότητας της απόφασης, η οποία βρέθηκε νόμιμη. Όμως, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή της νομοθεσίας κι έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έθεσε στο αρχείο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς Κυβέρνησης ήρθε ως σειρά άλλων νομοθετημάτων, με τα οποία ουσιαστικά μετριάστηκε ο νόμος για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, ο οποίος είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και ακριβώς επειδή υπάρχει επιχειρηματολογία από δημοτικές παρατάξεις πως στο πρόγραμμά τους και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους προ των εκλογών είχαν πάρει ξεκάθαρη θέση για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, άρα οι πολίτες γνώριζαν τι θα επακολουθήσει όταν τις ψήφιζαν, στο ίδιο μήκος κλίματος στέκονται και οι εν λόγω παρεμβάσεις της Ν.Δ., καθώς προ των εθνικών εκλογών, είχε κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως θα καταργήσει τις ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης περί απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, τις οποίες άλλωστε είχε καταψηφίσει.

Όταν έλαβε επίσημα χαρακτηριστικά η αποτυχία της προσπάθειας για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, ακολούθησαν δημόσιες ανακοινώσεις από τις παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020», αλλά και από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Στη δημοσίευση αυτών των ανακοινώσεων έρχεται να δοθεί πλέον απάντηση τόσο από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Δρ. Ιωάννη Σάββα, ο οποίος παρουσιάζει πως έγιναν τα γεγονότα, όσο και από το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Περιοχής Α.Μ.Θ., το οποίο επιτίθεται στην παράταξη «πόλη+ζωή» και στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων του.

 

«Η ΑΔΜΘ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αφήνει μομφές προς αυτήν»

 

Ειδικότερα, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Σάββας, στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί λύσης της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας», αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα σε εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με το θέμα λύσης της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.ΤΑ., η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ) επισημαίνει τα ακόλουθα:

Ο Συντονιστής ως Επόπτης/Ελεγκτής Νομιμότητας και τα εξουσιοδοτημένα από αυτόν στελέχη της ΑΔΜΘ ασκούν έλεγχο νομιμότητας επί αποφάσεων συλλογικών οργάνων των Δήμων και Περιφερειών.

Κάθε αιρετός (π.χ. δημοτικός σύμβουλος) ενδέχεται να μην έχει γνώσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τις διαδικασίες και τις αρχές της Διοίκησης. Στην περίπτωση βέβαια αυτή είναι δύσκολο να βοηθήσει στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων προς όφελος των πολιτών/δημοτών, στους οποίους όμως και θα λογοδοτήσει. Κανένας όμως στηριζόμενος στην άγνοια ή στην κακή βούληση δεν δικαιούται να συκοφαντεί, προσβάλλει και κηλιδώνει ευσυνείδητους λειτουργούς. Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται πειθαρχικά και ίσως και ποινικά.

Στο εν λόγω θέμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ενήργησε με υποδειγματικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα και όσο αφορά το Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού της Δράμας, οι διαδικασίες του ελέγχου νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν μέσα σε 7 μέρες (η προθεσμία είναι 30 ημέρες!), ενώ η απόφαση λύσης συντάχθηκε και απεστάλη στο αρμόδιο τμήμα της Κομοτηνής μέσα σε δύο (2)!!!!! μόνο ημέρες (δεν υπάρχει προθεσμία). Παράλληλα, ο νόμος ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα και επέβαλε τη σύμφωνη γνώμη Δημάρχου, κατατέθηκε στις 21/2/2020, ψηφίστηκε στις 5/3/2020 και δημοσιεύτηκε στις 11/3/2020. Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τα δημόσια, πως για να δημοσιευτεί μια απόφαση στο Εθνικό Τυπογραφείο θα πρέπει, οι διατάξεις βάσει των οποίων εκδόθηκε, να ισχύουν τη στιγμή της δημοσίευσης. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος αναμονής μιας δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο από τη στιγμή της αποστολής, είναι, σε κανονικές συνθήκες, γύρω στις 3 εβδομάδες.

Η ΑΔΜΘ ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων. Δεν συντάσσεται με παρατάξεις, δεν εξετάζει πολιτικές απόψεις, ούτε κρίνει τη σκοπιμότητα μιας επιλογής. Διατηρεί την ανεξαρτησία και την ουδετερότητά της. Δεν θα επιτρέψει λοιπόν σε κανέναν, να αφήνει μομφές προς αυτήν. Η όποια έκθεση απόψεων θα έπρεπε να γίνεται με γνώση και μέτρο. Κανένα από τα παραπάνω και φυσικά ούτε η εξαντλητική παράθεση όλων των απόψεων, δεν χαρακτηρίζει τα εν λόγω δημοσιεύματα».

 

«Καταγγέλλουμε την παράταξη “πόλη+ζωή” για την απαράδεκτη ανακοίνωσή της»

 

Από την πλευρά του το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Περιοχής Α.Μ.Θ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταγγέλλει τη δημοτική παράταξη “πόλη+ζωή” για την απαράδεκτη ανακοίνωσή της», επειδή, όπως σημειώνει, «αναφερόμενη στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για λύση της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας και στη μη δημοσίευση της Κανονιστικής Πράξης λύσης της δημοτικής επιχείρησης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από την υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης βάσει των διατάξεων του άρθρου 11 παρ. 7 του ν. 4674/2020 προέβη:

α) σε ανοίκεια και ανάρμοστη επίθεση καθώς και έμμεση απειλή κατά των συναδέλφων μας, που εργάστηκαν και επιτέλεσαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα σύμφωνα με το νόμο στην υπόθεση, αρμοδιότητας Τμημάτων Διοικητικού – Οικονομικού Ν. Δράμας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης & ΝΠ Κομοτηνής.

β) σε ανοίκεια και ανάρμοστη συμπεριφορά κατά της συναδέλφου Προϊσταμένης του Τμήματος Δ/κου-Οικ/κου Ν. Δράμας, προσβάλλοντας την προσωπικότητά της ως ατόμου και εργαζομένης, κατονομάζοντας και εκθέτοντας δημόσια τα προσωπικά της στοιχεία και επιρρίπτοντας ευθύνες για σκόπιμες ενέργειες κατά την άσκηση των καθηκόντων της, ενώ οι υπάλληλοι δεν ενεργούν ατομικά αλλά με δημόσια έγγραφα και πράξεις στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας και των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, που απορρέουν από το νόμο και τους οικείους Οργανισμούς Υπηρεσίας.

γ) σε εν γένει προσπάθεια εμπλοκής, απειλής και σπίλωσης των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και απαξίωσης του ρόλου που επιτελεί θεσμικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Απαιτούμε άμεσα δημόσια αποκατάσταση της προσβολής της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των ανωτέρω συναδέλφων, προστασία των εργαζομένων στην υπηρεσία και καλούμε τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

 

Τι ανέφεραν οι ανακοινώσεις από πλευράς αντιπολίτευσης

 

Η παράταξη «πόλη+ζωή» στη σχετική ανακοίνωσή της, μετά τη γνωστοποίηση πως το θέμα λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ μπήκε στο αρχείο, επέλεξε στον τίτλο να κάνει λόγο για «μηχανορραφίες για να σωθεί το “βάζο με το μέλι”» αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «είναι απογοητευτικά λυπηρό και προκλητικά αισχρό, άνθρωποι που θεωρητικά αγωνίζονται για ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τόσες μηχανορραφίες». Μάλιστα, στο χρονικό των γεγονότων, κατά την άποψη πάντα της παράταξης, γίνεται αναφορά και σε συγκεκριμένο όνομα υπηρεσιακού παράγοντα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σαφώς σε ηπιότερους τόνους ήταν η ανακοίνωση της παράταξης «Project Δράμα 2020», η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως υπήρξε «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για μη εφαρμογή της απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου», καθώς «μετά την έκδοση της απόφασης ελέγχου νομιμότητας, δεν εκδόθηκε η προβλεπόμενη πράξη από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δεν στάλθηκε η απόφαση για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ο λόγος της κωλυσιεργίας ήταν η αναμονή θέσπισης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα ανέτρεπε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας».

Τέλος, στο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ παρενέβη και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «αντί ο κ. Δήμαρχος να κρύβεται πίσω από μία λανθασμένη και απόλυτα γραφειοκρατική αντιμετώπιση του θέματος ΔΕΚΠΟΤΑ, για την οποία θα αναζητηθούν φαντάζομαι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, οφείλει να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να μεριμνήσει για την υλοποίησή της. Κάθε άλλη στάση αποτελεί προσβολή του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση των Δραμινών πολιτών και προφανώς αυθαίρετη πράξη».