Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρονται τα εξής:

Είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και στην τοπική κοινωνία της περιφέρειας Δράμας από την έναρξη της πανδημίας ότι το Γ.Ν. Δράμας είναι ένα τραγικά υποστελεχωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, που βιώνει την τελευταία δεκαετία μια σταδιακή αλλά συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας του.

Εμείς ως Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών εδώ και 1,5 χρόνο, και με αφορμή την πανδημία, κάναμε με κάθε τρόπο γνωστό το πρόβλημα και ζητήσαμε επανειλημμένα την στήριξη της λειτουργίας του νοσοκομείου με μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Δυστυχώς η προκήρυξη μόνιμων θέσεων τον Φεβρουάριο του 2021 δεν προσέλκυσε ενδιαφερόμενους και κατέληξε άγονη, με αποτέλεσμα το ιατρικό δυναμικό να ενισχυθεί ελάχιστα εν μέσω της πανδημίας με την πρόσληψη ελάχιστων επικουρικών ιατρών.

Η εφαρμογή του οριζόντιου μέτρου της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ) οδήγησε σε περαιτέρω αποδυνάμωση του νοσοκομείου μας με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η λειτουργία του να κρίνεται από οριακή έως επισφαλής ενώ σενάρια αναφέρουν ως πιθανό το κλείσιμο του Γ.Ν. Δράμας ή την συνένωση του με νοσοκομεία όμορων Νομών.

Εμείς ως εργαζόμενοι, που εδώ και 1,5 χρόνο δουλεύουμε ασταμάτητα, σε επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς ρεπό, με αναστολή αδειών και με πλήρη σωματική και ψυχολογική εξουθένωση θέλουμε με κάθε τρόπο και τίμημα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο δραμινό λαό.

Όμως με τη διαμορφούμενη κατάσταση αυτό είναι πραγματικά αδύνατο.

ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

  1. ANAIΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: μετά την αποχώρηση ενός αναισθησιολόγου προς το νοσοκομείο Σερρών, από τον Ιούλιο το Γ.Ν. Δράμας λειτουργεί με 2 αναισθησιολόγους, κάνοντας από 15 εφημερίες έκαστος. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή και η μη επίλυση της οδήγησε (6/9/21) τη Διευθύντρια του αναισθησιολογικού να υποβάλλει την παραίτησή της. Έτσι στο Γ.Ν. Δράμας απομένει ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ αναισθησιολόγος.
  2. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: 4 συνολικά παθολόγοι, από τους οποίους ο ένας δεν μπορεί να προσφέρει πλήρως τις υπηρεσίες του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, καλύπτουν την λειτουργία μιας κλινικής με 52 κλίνες και επιπλέον διαχειρίζονται τα περιστατικά Covid19 και τη λειτουργία της κλινικής για τα ύποπτα Covid19, με την βοήθεια μίας και μοναδικής επικουρικής πνευμονολόγου.
  3. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια με 4 χειρουργούς. Μετά την αποχώρηση ενός με το μέτρο της αναστολής εργασίας, απέμειναν 3 μόνιμοι χειρουργοί.
  4. ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: λειτουργούσε για χρόνια με 2 ειδικούς ουρολόγους. Μετά την παραίτηση του ενός προς τον ιδιωτικό τομέα, απέμεινε ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ουρολόγος.
  5. ΜΕΘ: λειτουργεί για non-Covid19 περιστατικά και δέχεται ασθενείς από όλη τη Β. Ελλάδα, με 7 κρεβάτια σε λειτουργία. Στελεχώνεται με 4 γιατρούς, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.
  6. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: αναμένεται η συνταξιοδότηση του διευθυντή της τους επόμενους μήνες, οπότε και θα απομείνει ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ γιατρό.
  7. ΩΡΛ: λειτουργεί με έναν μόνιμο γιατρό, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί τους επόμενους μήνες. Οι 2 επικουρικοί γιατροί, που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση του τρίτου τον επόμενο μήνα, θα αναγκαστούν να στηρίξουν τη λειτουργία της κλινικής χωρίς την παρουσία μόνιμου γιατρού.
  8. ΜΤΝ: εξυπηρετεί 70 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς σε μόνιμη βάση, με καθημερινή εφημέρευση και στηρίζει τη λειτουργία της ιδιωτικής ΜΧΑ για τα επείγοντα περιστατικά της, με 3 Νεφρολόγους, οι οποίοι κάνουν μηνιαίως 10-11 εφημερίες.
  9. ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ: έχοντας επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας, και λόγω Covid 19, λειτουργεί με 2 μόνιμους και 2 επικουρικούς ακτινολόγους, ενώ αδυνατεί να λειτουργήσει τον μαστογράφο και το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού τεχνολόγων χειριστών.
  10. ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ: λειτουργεί με 4 ειδικούς και 3 ειδικευόμενους, οι οποίοι δεν καλύπτουν όλο το πρόγραμμα εφημέρευσης με αποτέλεσμα οι ειδικοί να καλύπτουν σε διπλή εφημέρευση τον μήνα.
  11. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ: αν και επαρκώς στελεχωμένη με ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εδώ και χρόνια εξειδικευμένα χειρουργεία, πέρα από τα κατάγματα, λόγω της χρόνιας έλλειψης των αναισθησιολόγων.
  12. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ: λειτουργεί με 3 μόνιμους γυναικολόγους και μία επικουρική.
  13. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ: στελεχώνεται από 5 μόνιμους καρδιολόγους, από τους οποίους ο ένας απουσιάζει με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και από 2 επικουρικούς.
  14. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ: στελεχώνεται από 5 μόνιμους και από 2 επικουρικούς μικροβιολόγους

Μετά από αυτή την αναλυτική και ταυτόχρονα περιληπτική αποτύπωση του διαθέσιμου ιατρικού προσωπικού, που υπάρχει και θα απομείνει τους επόμενους μήνες γίνεται αντιληπτό ότι ένα νοσοκομείο, όπως το Γ.Ν. Δράμας που εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους του Νομού μας αλλά και μεγάλο όγκο ασθενών από γειτονικά χωριά του νομού Σερρών, εν μέσω μάλιστα του 4ου κύματος της πανδημίας, που πλήττει την περιοχή μας, δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του με το υπάρχον προσωπικό.

Ας μην ξεχνάμε την τεράστια πίεση που δέχτηκε αυτό το νοσοκομείο τον μαύρο Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2020, που μας ανάγκασε να νοσηλεύσουμε έως και 140 ασθενείς με κορωνοϊό ημερησίως, αφού νοσήσαμε σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και χάσαμε 3 νοσηλευτές μας και αφού 178 Δραμινοί έχασαν τη ζωή τους μέσα στο χώρο αυτό.

Ως γενική συνέλευση του συλλόγου ιατρών κάνουμε γνωστό σε όλους τα εξής:

α) η λειτουργία του Γ.Ν. Δράμας με έναν αναισθησιολόγο είναι αδύνατη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία

β) δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του χειρουργικού τομέα με το καθεστώς αυτό, οπότε και αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία (γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής, ουρολογικής και ΩΡΛ)

γ) η πιθανή επαναλειτουργία κλινικής Covid19 για τη νοσηλεία θετικών περιστατικών είναι αδύνατη

δ) υπάρχει μεγάλη δυσκολία και καθυστέρηση στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών Covid ,19, καθώς δεν διενεργούνται πλέον PCR στο νοσοκομείο μας με συνέπεια το αποτέλεσμα να καθυστερεί 2-3 μέρες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πιθανή ενδονοσοκομειακή διασπορά ενώ υπάρχει και τεράστια καθυστέρηση στην προώθηση των θετικών περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς, λόγω της έλλειψης πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

ε) οι γιατροί της παθολογικής κλινικής, μετά από επανειλημμένες γνωστοποιήσεις προς τη διοίκηση ότι αδυνατούν να καλύψουν με ασφάλεια τη λειτουργία της κλινικής με 52 κλίνες καθώς και τη λειτουργία της κλινικής Covid 19, προχώρησαν σε έγγραφη αναφορά προς την εισαγγελία Δράμας προκειμένου να είναι ενήμερη για την κατάσταση μη ασφαλούς λειτουργίας του τμήματος και αναμένουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

στ) η εκπαίδευση που παρέχουμε στους νέους ειδικευόμενους συναδέρφους μας, ειδικά του χειρουργικού τομέα, είναι ανεπαρκής καθώς ο αριθμός των χειρουργείων βαίνει σταδιακά μειούμενος λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων, κατάσταση η οποία θα επιδεινωθεί μετά την πλήρη αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Ως εκ τούτου ζητάμε:

– την άμεση μετάβαση, μετά από τη δημόσια πρόσκληση του συλλόγου μας, του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη στο Γ.Ν. Δράμας, προκειμένου να μας εξηγήσει πως θα συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου με τη δεδομένη κατάσταση και να μας δώσει τις άμεσες και επείγουσες λύσεις που απαιτούνται.

– την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων θεσμικών φορέων του νομού (Ιατρικός Σύλλογος, Περιφέρεια, Δήμοι και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) προς την επείγουσα εξεύρεση λύσης.

– την αφύπνιση όλων των πολιτών του Νομού Δράμας, οι οποίοι πρέπει αφενός να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης και των πιθανών αρνητικών εξελίξεων, που μπορεί να ακολουθήσουν και αφετέρου να διεκδικήσουν δίπλα μας και να απαιτήσουν τη στήριξη του νοσοκομείου.

-την ξεκάθαρη απάντηση του Υπουργείου Υγείας για το ποιά είναι η πρόθεση της κυβέρνησης όσον αφορά στη λειτουργία του Γ.Ν. Δράμας αλλά και συνολικά στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

-την ενεργή στήριξη της Διοίκησης του Γ.Ν. Δράμας με πράξεις και με όχι με λόγια και την σύμπλευση μαζί με τους εργαζομένους ώστε να διεκδικήσουμε και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ!!!

Κλείνοντας δηλώνουμε ότι:

Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί του Γ.Ν. Δράμας είμαστε οι θεματοφύλακες της υγείας του δραμινού λαού και δεν ανεχόμαστε την πλήρη απαξίωση του έργου μας από την πολιτεία, που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση.

Εμείς δεν θα γίνουμε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του συστήματος και οι αποδέκτες της δυσφορίας των ασθενών μας.

Εμείς είμαστε οι μόνοι που δεν φταίμε, οι μόνοι που πραγματικά ανησυχούμε για την τύχη αυτού του ιδρύματος και οι μόνοι που λυπούμαστε για τις ανεπαρκείς υπηρεσίες που θα προσφέρουμε στους συμπολίτες μας.

Η ΚΑΤΗΦΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ